DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

A fost prima bere făcută pentru morți?! Ce au descoperit arheologii? | DeStiut.ro

A fost prima bere făcută pentru morți?! Ce au descoperit arheologii?

Prima bere a fost pentru morți, potrivit unui studiu din 2018 asupra vaselor de piatră de la Peștera Raqefet din Israel, un cimitir vechi de 13.000 de ani care conține aproximativ 30 de morminte ale culturii Natufi. Pe trei mortare de calcar, arheologii au găsit uzuri și lacrimi și molecule de plante, interpretate ca dovezi ale producției de alcool. Având în vedere amenajarea cimitirului, cercetătorii propun că băutura a fost făcută în timpul ritualurilor funerare din peșteră, ca ofrandă pentru cei îndepărtați și reîmprospătarea celor vii. Berea lui Raqefet va precede agricultura în Orientul Apropiat până la 2.000 de ani și producția de alcool, la nivel global, cu aproximativ 4.000 de ani.

Dar alți arheologi spun că locul era uscat, iar vasele sculptate în pietre și podeaua peșterii erau folosite pentru coacerea pâinii. Science Smackdown întreabă: Făceau bere sau au copt pâine?

Revendicarea: a bea cu morții

A fost prima bere făcută pentru morți?! Ce au descoperit arheologii?
Li Liu și colegii săi. (Credit: discovermagazine.com / Li Liu)

Ipoteza berii, publicată în Journal of Archaeological Science: Reports, provine de la excavatoarele Raqefet, cu sediul la Universitatea Haifa din Israel și oamenii de știință de la Universitatea Stanford, care au efectuat analize microscopice. În cercetările anterioare, au făcut fabrici experimentale în modul „antic”, pentru a vedea modul în care procesul modifică artefactele. S-au identificat apoi câteva semne de avertizare pe pietrele Raqefet: un mortar de aproximativ 10 cm diametru, sculptat direct în podeaua peșterii, a avut micro-zgârieturi, probabil dintr-un ciocan din lemn, și amidon cu pagube indicative ale spălării, încălzirii și fermentării, toate treptele din producția de alcool.

Citește și: De ce pandemia transformă atât de mulți oameni în teoreticieni ai conspirației | DeStiut.ro

Două pietre în formă de pâlnie aveau urme de cereale, leguminoase și in, interpretate ca dovezi că au fost odată căptușite cu coșuri țesute și folosite pentru depozitarea boabelor și a altor ingrediente din bere. Autorul principal, Li Liu crede că Natufienii au făcut și pâine, dar că aceste trei vase erau pentru bere – cele mai timpurii încă descoperite.

Contrapunctul: coacerea, nu fierberea

A fost prima bere făcută pentru morți?! Ce au descoperit arheologii?

În fruntea provocării, arheologul independent din Israel, David Eitam, salută activitatea echipei de identificare a reziduurilor de plante, dar susține că este o dovadă pentru pâine. El se bazează pe trei artefacte pentru a studia un copac, când „ideea este să înțelegem pădurea”. Eitam a catalogat peste 300 de artefacte similare din piatră pe locurile regionale naturiene și le-a testat posibilele utilizări.

Rezultatele sugerează că vasele în formă de pâlnie, prea adânci și înguste pentru depozitare, au fost concepute pentru măcinarea orzului în făină. La Raqefet, aceste „mașini de pâine” au fost poziționate peste o înmormântare, poate pentru „hrănirea morților”, spune el. Și amidonul? Mâncare răsfățată, fermentată natural și accidental, Eitam propune, de asemenea, în Journal of Archaeological Science: Reports.

Citește și: Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie | DeStiut.ro

Citește și: „Uleiul de palmier este darul lui Dumnezeu”, susține Malaezia, în timp ce combate criticile cu un nou slogan | DeStiut.ro

 sursa