DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie | DeStiut.ro

Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie CurieFoto: Wikimedia

Dacă credeți că obținerea unei educații universitare este grea astăzi, încercați să obțineți diploma în Polonia controlată de Rusia la sfârșitul secolului XIX. Dacă ai fi fost bărbat, nu ai fi putut învăța nimic la universitate în afara de curricula recunoscută de stat, ceea ce era destul de rău; dar dacă ai fi fost femeie, nu aveai voie să participi deloc. Aici a intervenit „Universitatea Ambulantă”, unde s-au realizat Marie Curie și mii de alți studenți.

Până la mijlocul anilor 1860, Polonia fusese împărțită între puterile rusești, prusaci și austrieci. Unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut noii conducători ai țării a fost acela de a limita și controla educația poloneză. La fel ca și puterile colonizante înainte, știau că primul pas în anularea acelui naționalism neplăcut era să-l scoată din cărțile de istorie. Eforturile de germanizare și de rusificare (în funcție de puterea politică care controla partea Poloniei în care locuiai) vizați de învățământul superior, au făcut aproape imposibilă participarea cetățenilor la un curriculum care nu avea scopul de a șterge cultura poloneză. Chiar și predarea catolicismului în rândul unei populații în mare parte catolice a fost un suiect tabu.

Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie
Foto: Wikimedia

Controversata „Universitate Ambulantă”

În anii 1860 și 1870, au fost puse la dispoziția femeilor din Polonia mai multe oportunități educaționale, dar universitățile au refuzat încă să le primescă. În 1863, Ministerul Educației trimisese într-adevăr un decret fiecărui consiliu universitar din țară care interzicea explicit femeilor să se înscrie (pentru a fi corect, majoritatea universităților din Europa aveau politici care interziceau înscrierea femeilor la acea vreme). Orice efort de a da o educație completă tuturor oamenilor ar fi trebuit să se întâmple încălcând noile legi. „Universitatea Ambulantă” a început în capitala poloneză Varșovia în 1882, când cursurile secrete pentru femei au început să aibă loc în case private. Prelegerile și seminariile au fost predate de filosofi, profesori și istorici polonezi. Aici nu puteau primi doar o educație superioară adecvată, ci și una care onorează moștenirea poloneză, liberă de influența puterilor exterioare. Găzduirea și organizarea claselor a fost ilegală conform statutului guvernamental, astfel încât, pentru a evita detectarea, acestea au schimbat adesea locația, mutându-se de la o casă privată la alta. Cursurile au devenit cunoscute sub numele de Uniwersytet Latający, sau Flying (Floating) University (Universitatea Ambulantă).

Citește și: „Nu a mai fost timp de sufocare” – Adevarul tragic despre modul in care au murit locuitorii din Pompei | DeStiut.ro

Aceste clase neincorporate, organizate de diverși rebeli pro-educație, au continuat în Varșovia și împrejurimi ani la rând, dar nu au fost adunate formal sub același acoperiș decât în ​​jurul anului 1885. Unul dintre studenții cursurilor clandestine, Jadwiga Szczawińska, care a fost descrisă ca având „capacitatea organizațională formidabilă”, a primit ideea de a se alătura claselor diferite ca o singură operațiune secretă. Pe măsură ce organizația s-a reunit, a început chiar să creeze o bibliotecă secretă care a fost finanțată de școlile mici, care au fost folosite și pentru a compensa profesorii. Pe măsură ce universitatea s-a format, cursurile s-au formalizat și mai bine, stabilind o curriculă care acoperea domeniul științei, istoria, matematica, teoria și multe altele. Ceea ce începuse ca o rebeliune informală a evoluat într-o școală secretă reală.

Având libertatea de a oferi o educație mai completă și mai patriotică, Universitatea Ambulantă a reușit să angajeze unele dintre cele mai bune minți academice ale țării, oferind școlii reputația de a oferi un standard de educație mult mai înalt decât oricare dintre universitățile formale. Pe măsură ce mai mulți studenți de sex masculin au auzit de succesul universității, ei au dorit să participe și, până în anii 1890, Universitatea Ambulantă avea aproape o mie de studenți de ambele sexe.

Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie

Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie
Foto: Wikimedia

Deși universitatea nu putea acorda studenților săi niciun fel de diplomă oficială, ea avea absolvenți. După cum s-a menționat într-o lucrare despre Cultura deschisă, cu ușurință cel mai faimos dintre studenții care au participat la Universitatea Ambulantă a fost Marie Curie, mama radioactivității care avea să câștige mai multe premii Nobel pentru munca ei. Marie Curie, originară din Varșovia, s-a alăturat universității împreună cu sora ei, înainte de a obține primele diplome oficiale în Franța.

Universitatea Ambulantă a rămas în funcțiune până în 1905, când schimbarea atitudinilor guvernului i-a permis să iasă din ascunzătoare. Înțelegând venirea Primului Război Mondial, puterile ruse și germane au intervenit pentru a face încălzirea poporului polonez, inclusiv slăbirea restricțiilor privind educația. Odată ce universitatea a funcționat legal, s-a înființat ca Societatea Cursurilor Științifice, iar mai târziu ca Universitatea Liberă Poloneză.

Citește și: Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat | DeStiut.ro

O a doua „încarnare” a Universității Ambulante a apărut din nou la mijlocul secolului al XX-lea ca răspuns la efortul realizat de Rusia comunistă după Al Doilea Război Mondial, care a preluat din nou controlul Poloniei, pentru a trimite memoria conflictelor polonezo-ruse anterioare într-o gaură neagră a memoriei. Acolo unde prima Universitate Ambulantă părea să fi funcționat relativ fără conflicte cu guvernul, a doua construită a fost o afacere mai controversată și politică exterioară, susținătorii instituției fiind adesea brutalizați de hoții sovietici. În cele din urmă, a doua universitate s-a desființat la sfârșitul anilor 1980, pe măsură ce Polonia se îndrepta spre democrație.

Astăzi există peste 500 de universități în toată Polonia, oferind atât femeilor, cât și bărbaților, oportunitatea unei educații echilibrate și cuprinzătoare.

Citește și: David Vetter, „băiatul din balon”. Povestea cumplită a copilului care a oferit informații despre modul în care funcționează boala rară SCID | DeStiut.ro

Citește și: Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre | DeStiut.ro

sursa