BREXITDE STIUTLIFE STYLESTIRI

Brexit-ul fără acord ar putea afecta economia Marii Britanii de trei ori mai mult decât coronavirusul | DeStiut.ro

Brexit-ul fără acord ar putea afecta economia Marii Britanii de trei ori mai mult decât coronavirusul

Nerespectarea unui acord cu UE în cadrul negocierilor comerciale post-Brexit ar putea afecta economia Marii Britanii de trei ori mai mult pe termen lung decât coronavirusul, a avertizat un grup de experți. Cozile la graniță, lipsa de alimente proaspete și medicamente, precum și mai multe „probleme” care există pe continent sunt, de asemenea, posibile, potrivit Marii Britanii, într-un grup „Europa în schimbare”.

Un raport al organizației, bazat pe modelarea cu London School of Economics, a spus că impactul coronavirusului poate atenua sau ascunde impactul unei ieșiri fără acord. Dar a avertizat că neacordarea unui acord cu Bruxelles va avea un impact semnificativ pe termen lung.

„Nici măcar scenariile cele mai pesimiste nu sugerează că un Brexit fără acord ar duce la o scădere a producției comparabilă cu cea observată în al doilea trimestru al anului 2020. Cu toate acestea – presupunând o redresare rezonabilă și că politicile guvernamentale reușesc să evite șomajul în masă – pe termen lung, Brexit-ul este probabil mai semnificativ. Modelarea noastră cu LSE al impactului unui Brexit fără acord sugerează că costul total pentru economia Marii Britanii pe termen lung va fi de două până la trei ori mai mare decât cel implicit…”

– au scris autorii

Citește și: Marea Britanie nu va mai intra in carantină! | DeStiut.ro

Perioada de tranziție, care a menținut Marea Britanie aliniată la normele UE privind piața unică și uniunea vamală pentru a permite comerțului să circule fără probleme după Brexit, expiră la sfârșitul anului, cu excepția cazului în care ambele părți sunt de acord cu o prelungire – ceva ce Boris Johnson a exclus.

Discuțiile comerciale între cele două părți continuă, dar premierul a stabilit un termen limită pentru 15 octombrie pentru a se ajunge la un acord, altfel a spus că pur și simplu se va îndepărta de masa negocierilor.

Deși premierul a spus că niciun acord nu este un „rezultat bun”, raportul nostru arată că acesta poate duce la întreruperi semnificative și va avea un impact economic semnificativ negativ. La fel de semnificativă va fi căderea politică a unui acord, în special cu Marea Britanie și UE, dar și în Marea Britanie, în special Irlanda de Nord și la nivel internațional.”

– Profesorul Anand Menon, director al Marii Britanii într-o Europă în schimbare

Citește și: Madridul, pe cale să intre în carantină totala! „Ne așteaptă săptămâni dificile în Madrid și trebuie să acționăm decisiv” | DeStiut.ro

Citește și: O însoțitoare de bord a devenit traficant de droguri după ce și-a pierdut slujba din cauza carantinei | DeStiut.ro

sursa