DE STIUTSANATATESTIRI

Madridul, pe cale să intre în carantină totala! „Ne așteaptă săptămâni dificile în Madrid și trebuie să acționăm decisiv” | DeStiut.ro

Madridul, pe cale să intre în carantină totala! „Ne așteaptă săptămâni dificile în Madrid și trebuie să acționăm decisiv”

Locuitorilor din zona de infecție a Spaniei, Madrid, li se va interzice să plece, cu excepția călătoriilor esențiale în conformitate cu noile reguli de combatere a reapariției coronavirusului, a declarat miercuri guvernul spaniol. Însă autoritățile regionale au declarat că decizia nu are niciun temei juridic, stabilind scena pentru o confruntare politică într-o zonă care reprezintă mai mult de o treime din cele 133.604 de cazuri noi din Spania în ultimele două săptămâni.

„Sănătatea Madridului este sănătatea Spaniei. Madridul este special”, a declarat ministrul sănătății țării, Salvador Illa, într-o conferință de presă pentru a anunța noile reglementări, care urmează să intre în vigoare peste câteva zile. “Ne așteaptă săptămâni dificile în Madrid și trebuie să acționăm decisiv

Capitala, care găzduiește mai mult de 3 milioane de locuitori, și nouă municipalități înconjurătoare cu cel puțin 100.000 de locuitori fiecare, vor vedea frontierele închise persoanelor din afară pentru vizite neesențiale, a spus guvernul.

Oamenilor li se va permite să treacă granițele pentru slujbă, școală, vizite medicale sau cumpărături, dar nu și pentru recreere, iar barurile și restaurantele se vor închide începând cu ora 23:00. Adunările sociale vor fi limitate la șase persoane.

Citește și: Boris Johnson vrea numai muncitori talentați în Marea Britanie | DeStiut.ro

Madrid are 735 de cazuri la 100.000 de persoane, una dintre cele mai mari dintre toate regiunile din Europa și dublează rata națională a Spaniei. Spania a înregistrat un total de 769.188 de cazuri – cel mai mare din Europa de Vest – și 31.791 de decese.

Adunarea regională conservatoare a impus deja carantine localizate în 45 de districte, majoritate sărace, adesea cu o populație mare de imigranți. Dar restricțiile mai largi anunțate de Salvador Illa văd că guvernul central condus de socialiști anulează autoritatea regională după săptămâni de lupte pentru ceea ce ar trebui făcut. „Decizia nu este validă din punct de vedere legal”, a declarat în repetate rânduri șeful regional de sănătate, Enrique Ruiz Escudero, într-o conferință de presă despre planul de izolare, chiar dacă autoritățile locale păreau să accepte unele măsuri marți. „Guvernul spaniol se grăbește să intervină la Madrid, dar nu să învingă virusul”. Escudero nu a specificat ce măsuri pot lua autoritățile regionale pentru a se opune izolării.

Între timp, Germania, care joi a înregistrat creșterea celui de-al doilea cel mai mare număr zilnic din aprilie, cu 2.503 de cazuri noi, a declarat regiunile din 11 țări europene drept zone în care exista un risc crescut de expunere la coronavirus, în timp ce avertismentele existente cu privire la părți din Belgia au fost extinse pentru a acoperi întreaga țară.

Citește și: Primul român deportat din Marea Britanie pentru că nu a respectat regula de izolare la domiciliu | DeStiut.ro

Zonele de risc au fost declarate în țări precum Estonia, Irlanda, Lituania, România, Slovenia, Ungaria și Croația. Astfel de declarații, care rezultă atunci când prevalența infecțiilor cu coronavirus depășește 50 la 100.000 de locuitori într-o săptămână, sunt de obicei urmate de ministerul de externe care emite un avertisment de călătorie.

În lista sa publicată miercuri, Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase a declarat, de asemenea, întreaga Franță, cu excepția regiunii Grand Est ca zone de risc, întreaga Islandă, precum și Țara Galilor și Irlanda de Nord ca zone de risc .

Numărul cumulativ de cazuri în 7 zile din Irlanda de Nord la 100.000 de locuitori s-a dublat aproape la 103,6 de la 58,1 în săptămâna trecută. Ministrul sănătății lui Stormont va recomanda introducerea unor restricții suplimentare în Irlanda de Nord după ce a înregistrat cel mai mare număr de infecții într-o perioadă de 24 de ore – 424 – de la extinderea regimului său de testare.

Citește și: Marea Britanie nu va mai intra in carantină! | DeStiut.ro

Citește și: Camerele Parlamentului din Marea Britanie, locul unde restrictiile nu mai sunt valabile! | DeStiut.ro

sursa