DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRITravel

Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni | DeStiut.ro

Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameniCredit: Great Big Story via YouTube

Oraşul subteran Derinkuyu se află în regiunea Capadoccia, din Turcia şi este doar unul dintre mai multe astfel de oraşe descoperite de-a lungul timpului în această zonă. Ca ceva dintr-un film de groază deosebit de suprarealist, orașul subteran Derinkuyu a fost descoperit în 1963, când un bărbat a găsit o cameră ascunsă în spatele unui perete din casa sa, care, după ce a săpat în continuare, a descoperit că duce la un vechi complex subteran, adânc de 18 etaje.

Probabil înființat pentru prima dată în jurul secolului al VII-lea sau al VIII-lea î.Hr., complexul subteran masiv a fost construit de vechea populație a vremii pentru a oferi protecție împotriva forțelor invadatoare. În continuă creștere de la începuturile sale și extins în mod semnificativ în perioada bizantină secole mai târziu, se crede că „orașul” ascuns a reușit să protejeze 20.000 de locuitori pentru perioade lungi de timp datorită unei serii de inovații surprinzător de avansate.

Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni
Photo Credit: OH CONTRAIRE via Flickr

Orașul coboară 18 etaje sub pământ, mai adânc decât oricare dintre celelalte complexe subterane găsite în zonă și este dotat cu mii de puțuri de ventilație și căi de apă care furnizau aer proaspăt și apă la fiecare nivel al sitului. Erau camere pentru grajduri, biserici, cazare, depozitare și, bineînțeles, o cramă, pentru ca cetățenii să nu se plictisească în timpul asediului.

Citește și: Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria | DeStiut.ro

Orașul era protejat de ușile din roți masive de piatră care puteau fi rostogolite de la o intrare, făcându-l în esență un alt zid. De altfel, specialiştii nu au explorat nici astăzi în totalitate oraşul subteran din Derinkuyu. Unul dintre tunelurile descoperite de speologi este suficient de lat pentru a permite trecerea simultană a trei persoane. Mergând de-a lungul său, specialiştii au descoperit că tunelul face legătura cu un alt oraş subteran, aflat la 10 kilometri distanţă.

Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni
Credit: Great Big Story via YouTube

De altfel, mai multe descoperiri sugerează că, la un moment-dat, toată Cappadocia era legată de o reţea ascunsă de tuneluri subterane. Astăzi, mulţi locuitori din regiune folosesc aceste tunele pe post de pivniţe.

Se crede că oraşul a fost excavat de hitiţi, în jurul anului 1400 d. Hr. Arheologul Murat Erturul Gülyaz a lucrat la excavaţiile de la Aikli Höyük, o mică movilă în care s-au găsit topoare de piatră vechi de 10.000 de ani şi instrumente de obsidian capabile să taie tuful vulcanic. „Oraşele subterane sunt preistorice.”, explică Gülyaz.

Derinkuyu, cel mai adânc oraș subteran din Turcia unde puteau locui 20,000 de oameni
Photo Credit: DAVID WELCH via Flickr

Pana în prezent, nu se ştie sigur modul în care au fost create şi care a fost scopul iniţial al acestor oraşe subterane. Astăzi, peste 600 de intrări în orașul subteran Derinkuyu au fost găsite în curți și reședințe private din jurul orașului dând impresia că ar fi putut exista unele găuri în această apărare impresionantă, dar sute de intrări sau nu, este îndoielnic că mulți dușmani ar putea trece pe lângă ușile de piatră uriașe.

Citește și: Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri | DeStiut.ro

Sursa1

Sursa2

Citește și: Hackerii care au furat criptomonede au primit recompensă după un jaf de 600 de milioane de dolari | DeStiut.ro

Citește și: Vlad Țepeș | 5 lucruri fascinante despre domnitorul care a băgat spaima în hoţi şi cotropitori | DeStiut.ro

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

Citește și: Nucleul interior al Pământului este în creștere | DeStiut.ro