DE STIUTEntertainmentINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat | DeStiut.ro

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudatFoto: Wikimedia

Chiar și după un secol, urechile se ridică la menționarea lui Chang și Eng Bunker, adevărații gemeni siamezi, uniți la piept de o fâșie de carne mare cât un salam. Curiozitatea se desfășoară în special în Carolina de Nord, statul de origine adoptat al gemenilor, în care s-au retras bogați din turneul de spectacole ciudate cu care călătoreau, s-au căsătorit cu o pereche de surori și, spre fascinația neîntreruptă a lumii, au procreat cel puțin 21 de copii.

În vremea lor, mulțimile au plătit 25 de cenți pe bucată pentru a-i urmări făcând trucuri acrobatice pe scenă și răspunzând la întrebări despre anatomia lor.

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat
Foto: Wikimedia

În noua biografie a lui Yunte Huang, „Inseparabili”, autorul arată că povestea lui Chang și Eng merită să fie examinate dincolo de fascinația neplăcută cu biologia lor. Au trăit vieți de contradicție: două persoane care au împărtășit un singur trup; victimele rasismului care dețineau și sclavi; Imigranți asiatici care au sprijinit Sudul Confederat. Huang a spus într-un interviu că povestea lui Chang și Eng se încadrează perfect în discuțiile despre rasă, imigrație și ce înseamnă să fii american – subiecte la fel de turbulente acum precum au fost în anii 1820.

Lumea se holba la ei, nu numai pentru că erau gemeni siamezi, ci și pentru că erau primii asiatici celebri ai țării – o curiozitate în mai multe simțuri. Au ieșit în evidență și au strâns bani din buzunarele oamenilor, dar, în final, au profitat de exploatarea lor și și-au sculptat propriile vieți americane.

Este o poveste americană fascinantă care trebuie povestită”, a spus Yunte Huang, profesor de engleză la Universitatea din California, Santa Barbara. „Se leagă de vârsta noastră chiar acum, iar asta mi-a dat un sentiment de urgență. Ne uităm la ei. Pe de o parte sunt la fel ca noi, iar pe de altă parte, sunt absolut diferiți și freakish.”

Citește și: David Vetter, „băiatul din balon”. Povestea cumplită a copilului care a oferit informații despre modul în care funcționează boala rară SCID | DeStiut.ro

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat
Chang și Eng Bunker alături de doi dintre fiii lor / Foto: Wikimedia

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat

„Inseparabili” îi urmează pe Chang și Eng de la nașterea lor din 1811 în ceea ce este acum Thailanda, unde locuiau la bordul unei case plutitoare și vindeau ouă de rață pentru a ajuta cu hrana familiei lor. Un negustor scoțian i-a reperat în timp ce înota și i-a luat repede în America drept „cea mai prețioasă curiozitate”, primind pentru prima dată mama lor echivalentul a 500 de dolari și obținând o binecuvântare de la Regele Siam [acum Thailanda], care stătea pe un tron ​​de aur de 10 metri.

În calitate de interpreți, au fost nevoiți să călătorească la clasa a treia, în timp ce manipulatorii lor călăreau în lux – o nedreptate care i-a iritat pe gemeni în timp ce-i priveau pe „binefăcătorii” lor cum devin mai bogați. Deși taxați ca o ciudățenie biologică, Chang și Eng au devenit la fel de celerii pentru instețimea lor. Odată, când un patron cu un ochi a participat la spectacol, ei s-au oferit să restituie jumătate din prețul biletului său, deoarece „nu putea vedea la fel de mult”.

În 1832, după câțiva ani pe drum, au devenit suficient de înțelepți, așa că au renunțat la spectacole și au mers pe cont propriu, cumpărându-și 500 de trabucuri pentru a-și sărbători succesul. Mai târziu, cunoscuți la nivel mondial, s-au stabilit în Traphill, Carolina de Nord, nu departe de Wilkesboro, din motive care rămân neclare.

Dar acolo, gemenii s-au reinventat ca membri ai micii nobilimi din sud, cumpărând o fermă, câțiva zeci de sclavi și căsătorindu-se cu o pereche de surori. Când a izbucnit războiul civil, Chang și Eng au sprijinit cu ardoare Confederația, trimițându-și fiii să lupte. Într-o ironie pierdută asupra nimănui, războiul i-a costat pe Chang și Eng o mare parte din averea lor. În calitate de exploatatori, exploatați anterior, ei înșiși au încercat să revină la rădăcinile lor de spectacole ciudate.

Citește și: Violet Jessop, supraviețuitoarea dezastrului de pe Titanic și a altor două naufragii celebre | DeStiut.ro

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat
Familia Bunker / Foto: Wikimedia

Chang și Eng, adevărații gemeni siamezi, au fost mult mai mult decât un spectacol ciudat

Gemenii au făcut totul, evident, împreună. Petreceau fiecare zi cu un braț în jurul umărului celuilalt. Au mâncat, s-au îmbrăcat, s-au îmbăiat și – într-o modă care capătă un întreg capitol de speculații – au făcut dragoste ca pereche. Chang și Eng au murit la doar câteva ore distanță unul față de celălat în 1874, la 62 de ani.

„Cel mai mare lucru pe care îl îndepărtez din povestea lor este sensul a ceea ce înseamnă a fi ființă umană. Pentru că ei nu au de ales. Așa-numitul individualism nu va funcționa pentru ei. Ei trebuie să facă totul împreună … A fi uman pentru ei înseamnă, literalmente, a fi mai mult decât unul tot timpul. Acest tip de individualism accidentat, atât de apreciat în cultura americană, poate necesita un alt aspect în lumina poveștii lor. „

– a spus Yunte Huang

Dar „Inseparabilul” abordează complexitatea și mai mare a vieții lor: că o pereche de imigranți ar putea prospera printr-un sistem rasist. Întrucât chinez-americanii într-o epocă care a depășit mult imigrația chineză, au fost tratați ca „albi onorifici”, acordate drepturi de cetățenie. Mai departe, au putut să se căsătorească cu surori albe într-o epocă care interzicea nunțile interrasiale. Fără îndoială, acest lucru a fost ajutat de statutul lui Chang și Eng ca unii dintre cei mai bogați bărbați din Wilkes, casa lor „neobișnuit de elegantă”, dotată cu sfeșnice de alamă și cuțite de fildeș.

Cartea lui Huang arată cum Chang și Eng s-au inspirat de la Phineas Taylor Barnum, marele showman al epocii lor. Marea lor performanță poate să fi fost stăpânirea lor asupra sistemului care i-a manipulat, un truc pe care l-au pus împreună.

Citește și: Mark Zuckerberg devine al treilea cel mai bogat om din lume | DeStiut.ro

Citește și: Cum locuiesc oamenii în apartamente înghesuite de 2 metri pătrați din Hong Kong? Imagini incredibile | DeStiut.ro

sursa