DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITechnologyTEHNOLOGIETravel

Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial? | DeStiut.ro

Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial?

Cursa comercială pentru a atrage turiștii în spațiu se întețește între fondatorul grupului Virgin, Sir Richard Branson, și fostul CEO al Amazon, Jeff Bezos. Duminică, 11 iulie, Branson a urcat 80 km pentru a ajunge la marginea spațiului în avionul său spațial pilotat Virgin Galactic VSS Unity.

Deși Bezos pierde în fața lui Branson la timp, el va atinge altitudini mai mari (aproximativ 120 km). Lansarea va demonstra oferta sa pentru turiștii foarte bogați: posibilitatea de a ajunge cu adevărat în spațiul cosmic. Ambele pachete turistice vor oferi pasagerilor zece minute incredibile și o privire asupra Pământului din spațiu. Nici SpaceX-ul lui Elon Musk nu va dezamagi, care va oferi patru până la cinci zile de călătorie orbitală cu capsula Crew Dragon mai târziu în 2021.

Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial?

Care sunt consecințele asupra mediului, ale unei industrii a turismului spațial?

Bezos se mândrește cu rachetele sale Blue Origin. Blue Engine 3 (BE-3) îi va lansa pe Bezos, fratele său și cei doi invitați în spațiu folosind propulsori cu hidrogen lichid și oxigen lichid. VSS Unity a folosit un propulsor hibrid format dintr-un combustibil solid pe bază de carbon, polibutadienă terminată cu hidroxil (HTPB) și un oxidant lichid, oxid de azot, Seria de rachete reutilizabile SpaceX Falcon va propulsa Dragonul echipajului pe orbită folosind kerosen lichid și oxigen lichid.

Citește și: Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte | DeStiut.ro

Arderea acestor combustibili asigură energia necesară pentru lansarea rachetelor în spațiu, generând în același timp gaze cu efect de seră și poluanți atmosferici. Cantități mari de vapori de apă sunt produse prin arderea combustibilului BE-3, în timp ce arderea atât a combustibililor VSS Unity, cât și a combustibilului Falcon produce CO₂, funingine și puțini vapori de apă. Oxidantul pe bază de azot utilizat de VSS Unity generează, de asemenea, oxizi de azot, compuși care contribuie la poluarea aerului..

Aproximativ două treimi din combustibilul evacuat este eliberat în stratosferă (12 km-50 km) și mezosferă (50 km-85 km), unde poate persista cel puțin doi până la trei ani. Temperaturile foarte ridicate din timpul lansării și aterizării dăunează mediului pe termen lung.

Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial?

Turismul spațial și schimbările climatice

Emisiile de eșapament de CO₂ și funingina captează căldura în atmosferă, contribuind la încălzirea globală. Se poate produce și răcirea atmosferei, deoarece norii formați din vaporii de apă emiși reflectă lumina soarelui care intră înapoi în spațiu. Un strat de ozon epuizat ar absorbi, de asemenea, mai puțină lumină solară și astfel ar încălzi mai puțin stratosfera.

Aflarea efectului general al lansărilor de rachete asupra atmosferei va necesita o modelare detaliată, pentru a ține cont de aceste procese complexe și de persistența acestor poluanți în atmosfera superioară. La fel de importantă este o înțelegere clară a modului în care se va dezvolta industria turismului spațial.

Citește și: Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor | DeStiut.ro

Virgin Galactic anticipează că va oferi 400 de zboruri spațiale în fiecare an celor puțini privilegiați care își pot permite. Blue Origin și SpaceX nu și-au anunțat încă planurile. Dar, la nivel global, lansările de rachete nu ar trebui să crească cu mult din actualul 100 în fiecare an pentru a induce efecte nocive care sunt competitive cu alte surse, cum ar fi clorofluorocarburile care epuizează ozonul (CFC) și CO₂ de pe aeronave.

În timpul lansării, rachetele pot emite între patru și zece ori mai mulți oxizi de azot decât Drax, cea mai mare centrală termică din Marea Britanie, în aceeași perioadă. Emisiile de CO₂ pentru cei aproximativ patru turiști pe un zbor spațial vor fi între 50 și 100 de ori mai mari decât una până la trei tone pe pasager pe un zbor pe distanțe lungi.

Pentru ca autoritățile de reglementare internaționale să țină pasul cu această industrie incipientă și să controleze în mod corespunzător poluarea, oamenii de știință au nevoie de o mai bună înțelegere a efectului pe care acești astronauți miliardari îl vor avea asupra atmosferei planetei noastre.

Sursa

Citește și: Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu | DeStiut.ro

Citește și: Air France va crește zborurile săptămânale pe ruta București-Paris în luna iulie | DeStiut.ro

Citește și: București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză | DeStiut.ro