DE STIUTINEDITSTIRITravel

Ploaia de meteori Lyrid atinge vârful pe 22 aprilie. Iată cum să privim cerul nopții | DeStiut.ro

Ploaia de meteori Lyrid atinge vârful pe 22 aprilie. Iată cum să privim cerul nopții

În fiecare an, din ianuarie până la mijlocul lunii aprilie, experimentăm o „secetă de meteoriți”. Totul se încheie pe 22 aprilie (anul acesta) cu primul spectacol al sezonului: ploaia anuală de meteori Lyrid. „Acești meteori orbitori sunt rapizi și strălucitori, cu o uriașă dâră aurie izbitoare în spatele lor”, a spus meteorologul CNN Judson Jones.

Ploaia de meteori Lyrid, care este cel mai bine văzută din emisfera nordică, a fost observată de 2.700 de ani, potrivit NASA. În timpul vârfului său, aceasta va avea aproximativ 10 meteori pe oră. S-ar putea chiar să observați o minge de foc care zboară peste cer sau urmele strălucitoare de praf pe care meteorii le lasă în mod frecvent în timp ce trec prin atmosfera Pământului.

La fel ca în cazul tuturor ploilor de meteori, cu cât cerul este mai întunecat, cu atât vor fi mai vizibile Lyridele. Dacă doriți să le vizualizați, veți avea cel mai bun noroc departe de zonele urbane unde luminile orașului nu vă pot obstrucționa vederea. „Poluarea luminoasă este una dintre cele mai mari lupte atunci când încercăm să vedem meteori și pare să se înrăutățească în fiecare an”, a spus Jones.

Dar există un alt factor care afectează și lumina: luna. Anul acesta, luna va fi în ultimul pătrar în creștere; va fi aproximativ 70% iluminat. Deoarece luna va fi atât de strălucitoare, se recomandă să vizualizați cerul după apusul lunii și înainte de răsăritul soarelui, potrivit EarthSky.

Citește și: Top 10 tuneluri secrete și pasaje subterane din Irlanda | DeStiut.ro

Între miezul nopții și zori, meteorii Lyrid pot fi văzuți în toate părțile cerului, potrivit Societății Americane de Meteori. Cel mai bun moment pentru vizualizarea lor pe 22 aprilie va fi ultima oră înainte de începerea crepusculului dimineții: în jurul orelor 4-5 dimineața ora locală de vară.

După ce ați decis locația și ora de vizionare, veniți pregătiți cu o pătură și pur și simplu întindeți-vă, cu picioarele orientate spre est și priviți spre cer. Luați 30 de minute înainte pentru a vă permite să vă adaptați ochii la întuneric, fără să vă uitați la telefon.

Ploaia de meteori Lyrid atinge vârful pe 22 aprilie. Iată cum să privim cerul nopții

Aveți răbdare, așa cum sugerează AMS: „Observatorii serioși ar trebui să urmărească cel puțin o oră, deoarece vor apărea numeroase vârfuri și văi de activitate”.

Dacă ochiul tău prinde un meteor pe cer, vei observa una dintre piesele pierdute ale cometei Thatcher, sursa meteorilor Lyrid. Aceste fragmente zboară în atmosfera noastră superioară cu 110.000 de mile pe oră, pe măsură ce orbita Pământului îi traversează calea. „Când aceste piese interacționează cu atmosfera noastră, ele ard pentru a dezvălui dâre de foc colorate pe care le puteți găsi pe cerul nostru nocturn”, a spus Jones.

Dacă ratezi ploaia de meteori săptămâna aceasta, dar totuși vrei să privești spre cer, poi vedea superluna „roz” de săptămâna viitoare pe 26 aprilie. Deși luna nu va fi de fapt roz, va apărea extrem de luminoasă, deoarece „superlunile” sunt puțin mai aproape de Pământ.

sursa

Citește și: Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro

Citește și: Începe vaccinarea anti-COVID în centrele mobile. Județele în care se demarează procesul | DeStiut.ro

Citește și: Programul Rabla începe pe 26 aprilie. Ce se schimbă față de anul trecut? | DeStiut.ro