DE STIUTINEDITSTIRITravel

Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro

Celebrul sit antic de la Stonehenge ar fi putut fi construit folosind celebra teoremă a filosofului grec Pitagora cu două milenii înainte de dezvoltarea ecuației matematice, spun experții

Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască?

O nouă carte intitulată „Megalitul: studii în piatră” susține că aceleași principii geometrice care au încadrat faimoasa lucrare a lui Pitagora pot fi găsite la situl preistoric. Situl Patrimoniului Mondial este cunoscut pentru alinierea sa cu mișcările Soarelui; mii de oameni călătoresc spre situl din sudul Angliei, pentru a marca solstițiile vara și iarna.

Primul monument al sitului, un monument „henge” timpuriu, a fost construit acum aproximativ 5.000 de ani. Cercul de piatră de renume mondial a fost construit în jurul anului 2.500 î.Hr. în perioada neolitică târzie.

Citând autorii cărții, The Telegraph raportează că un dreptunghi format din patru pietre Sarsen sau blocuri de gresie, atunci când este împărțit în jumătate pe diagonală, formează un triunghi pitagoric 5:12:13 perfect. Pietrele Sarsen datează din 2.750 î.Hr.

Unul dintre colaboratorii cărții, Robin Heath, propune, de asemenea, existența unui mare triunghi pitagoric în legătura peisagistică engleză Stonehenge, situl din Țara Galilor din care au fost tăiate pietrele albastre și Insula Lundy, un sit preistoric din Canalul Bristol din Anglia.

Citește și: Misterul orașului pierdut s-a rezolvat pe măsură ce arheologii au descifrat vechile tăblițe de lut | DeStiut.ro

Citește și: Regina Elisabeta împlinește 95 de ani, la câteva zile după înmormântarea Prințului Philip! De ce își serbează ziua de două ori pe an? | DeStiut.ro

Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască?

Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască?

Filosofului grec Pitagora i se atribuie descoperirea celebrei teoreme geometrice afirmând că, într-un triunghi unghiular „pătratul ipotenuzei este egal cu suma pătratelor catetelor”, adesea scrisă ca a2 + b2 = c2. Se crede că Pitagora a trăit în secolele VI și V î.Hr.

În plus față de cercetătorii Stonehenge, alți experți spun că au găsit dovezi ale celebrei teoreme cu mult înainte de timpul lui Pitagora. Anul trecut, de exemplu, oamenii de știință au dezvăluit secretele unei misterioase tablete de lut babiloniene vechi de 3.700 de ani, pe care o descriu ca fiind cea mai veche și mai precisă masă trigonometrică din lume.

Tableta, cunoscută sub numele de Plimpton 322, a fost descoperită la începutul anilor 1900 în actualul sud al Irakului de către arheologul, academicianul, diplomatul și dealerul de antichități Edgar Banks, care a oferit inspirația pentru personajul fictiv „Indiana Jones”.

sursa

Citește și: Puterea Oscarurilor păstrează tragedia României „Collective” în mintea oamenilor, spune regizorul român, Alexander Nanau | DeStiut.ro

Citește și: Cercetătorii au creat roboții vii, care au memorie proprie și se pot asambla singuri | DeStiut.ro

Citește și: NASA a ajuns la concluzia finală. Ce se va întâmpla cu Pământul în 2068, atunci când un asteroid gigantic se va apropia de planetă | DeStiut.ro