DE STIUTLIFE STYLESANATATESOCIALSTIRI

SUA au pierdut 140.000 de locuri de muncă în decembrie, pe măsură ce economia a explodat | DeStiut.ro

SUA au pierdut 140.000 de locuri de muncă în decembrie, pe măsură ce economia a explodat

Angajatorii SUA au tăiat 140.000 de locuri de muncă în decembrie, a declarat vineri Departamentul Muncii. A fost prima scădere netă a salariilor de la disponibilizările în masă din primăvara trecută și, deși pierderea din decembrie nu a fost nici pe departe la scara respectivă, a reprezentat o inversare descurajantă pentru recuperarea odată promițătoare. Economia SUA încă are cu 10 milioane de locuri de muncă mai puține decât înainte de începerea pandemiei.

Rata șomajului a rămas neschimbată, la 6,7%, în scădere bruscă față de cea maximă de aproape 15% din aprilie, dar aproape de dublul ratei de 3,5% din aceeași lună a anului precedent.

Anul nou nu aduce multă ușurare, cel puțin imediat. Virusul este încă scăpat de sub control, conducând orașele și statele să rectifice restricțiile asupra întreprinderilor și îi determină pe consumatori să-și retragă activitățile care i-ar putea pune în pericol. Mulți prognozatori se așteaptă la date economice mai slabe pentru ianuarie și februarie. „Nu pot vedea piața muncii devenind mult mai bună până nu vom controla pandemia”, a spus Erica Groshen, economist al Universității Cornell și fost comisar al Biroului de Statistică a Muncii.

Citește și: 30 de români deportați din Marea Britanie în plin lockdown și în plină răspândire a noii tulpini de Covid 19 | DeStiut.ro

SUA au pierdut 140.000 de locuri de muncă în decembrie, pe măsură ce economia a explodat
Credit: Ella Koeze / Bureau of Labor Statistics

Datele din decembrie, ultima perioadă a președintelui Donald Trump în funcție, marchează sfârșitul unui an de schimbări violente pe piața muncii. Angajatorii au tăiat 22 de milioane de locuri de muncă în martie și aprilie, apoi au început să angajeze în masă muncitorii angajați în mai și iunie. Până în august, economia a recăpătat aproape jumătate din locurile de muncă pierdute.

Dar impulsul a dispărut curând. Începând cu luna iunie, angajările au încetinit în fiecare lună, iar economia a pierdut milioane de locuri de muncă în 2020 în ansamblu, primul declin al anului calendaristic din 2010.

Congresul a adoptat luna trecută un pachet de ajutor de 900 de miliarde de dolari, care va oferi sprijin temporar gospodăriilor și întreprinderilor și ar putea da un impuls economiei în general. Și, pe termen lung, sosirea vaccinurilor împotriva coronavirusului ar trebui să permită revenirea activității care a fost suprimată de pandemie.

Dar vaccinul și ajutorul au venit prea târziu pentru a preveni o încetinire bruscă a creșterii. „Am avut o retragere în economie”, a spus Michelle Meyer, șefa economiei americane la Bank of America. „Dacă stimulul a fost trecut mai devreme, poate că ar fi putut fi evitat”.

Permisiile temporare s-au transformat din ce în ce mai mult în concedieri permanente, pe măsură ce pandemia a continuat, iar zeci de mii de întreprinderi mici s-au închis definitiv. Milioane s-au alăturat rândurilor șomerilor de lungă durată, iar în ultimele luni mulți au părăsit forța de muncă.

Citește și: Mașinile electrice au atins un record de 54% din vânzările din Norvegia, în timp ce Volkswagen îl depășește pe Tesla | DeStiut.ro

Citește și: Marea Britanie înregistrează 830 de decese din cauza Covid 19. Numărul deceselor se dublează saptămânal! | DeStiut.ro

sursa