DE STIUTINEDITSTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Mașinile electrice au atins un record de 54% din vânzările din Norvegia, în timp ce Volkswagen îl depășește pe Tesla | DeStiut.ro

Mașinile electrice au atins un record de 54% din vânzările din Norvegia, în timp ce Volkswagen îl depășește pe Tesla

Vehiculele electrice au reprezentat mai mult de jumătate din toate mașinile vândute în Norvegia anul trecut, punând țara în față în eforturile de a distruge motorul cu ardere internă. Și Tesla și-a pierdut coroana în vânzări în fața Grupului Volkswagen.

Norvegia folosește stimulente fiscale uriașe pentru a se asigura că fiecare autoturism și autoutilitară noi vândute în țară până la sfârșitul anului 2025 este un vehicul cu emisii zero. Vânzările record de vehicule electrice în 2020 duc țara acum înaintea programului, potrivit Oyvind Solberg Thorsen, CEO al Federației Rutiere Norvegiene (OFV).

Cota de piață a mașinilor electrice din Norvegia a crescut la 54% în 2020 de la 42% anul precedent, potrivit datelor publicate de OFV marți. Când vehiculele hibride au fost incluse, ponderea vehiculelor electrificate a atins 83% anul trecut. Mașinile pe benzină și diesel, care au avut o cotă de piață combinată de 71% în 2015, au acum doar 17%.

Norvegia este liderul global în ceea ce privește eliminarea vehiculelor poluante de pe drumuri și pare să câștige avânt, vehiculele electrice reprezentând două treimi din totalul vânzărilor din luna decembrie. Alte țări recuperează din urmă. Marea Britanie a declarat în noiembrie că va interzice vânzarea de mașini noi care funcționează numai cu combustibili fosili în 2030, cu cinci ani mai devreme decât era planificat anterior.

Citește și: Jeff Bezos, CEO Amazon, își șochează angajații: „Amazon va da faliment!” | DeStiut.ro

Citește și: Noul cinematograf din Paris, realizat special pentru distanțarea socială, arată ca Senatul Galactic din seria Star Wars | DeStiut.ro

Mașinile electrice au atins un record de 54% din vânzările din Norvegia, în timp ce Volkswagen îl depășește pe Tesla
Audi e-tron 55 quattro / Credit: Profimedia Images

Producătorii de masini au încercat să folosească Norvegia ca teren de testare pentru ambițiile lor electrice. Brandul de lux Audi din Grupul Volkswagen (VLKAF) a fost lider de piață în 2020, potrivit OFV, având vânzări de 9.227 din vehiculele sale e-tron din țară. Modelul 3 al Tesla (TSLA), liderul din 2019, a fost împins pe locul doi cu 7.770 de vânzări, în timp ce Volkswagen ID.3 s-a clasat pe locul al treilea, cu 7.754 de mașini vândute.

Norvegia, care este cel mai mare producător de țiței din Europa de Vest, folosește de zeci de ani reduceri fiscale pentru a crește vânzările de mașini electrice. Veniturile din petrol au contribuit la construirea fondului suveran de 1,3 trilioane de dolari, care acum îmbrățișează energie regenerabilă și deversează stocurile de petrol și gaze.

Stimulentele fac ca majoritatea modelelor de vehicule electrice să fie mai ieftine decât modelele similare pe benzină, potrivit Asociației Norvegiene a Vehiculelor Electrice. Cumpărătorii se bucură de alte stimulente, inclusiv utilizarea benzilor de autobuz și de taxe reduse pentru feriboturile de stat și drumurile cu taxă.

Țara are 10.000 de puncte de încărcare disponibile public, potrivit Asociației Norvegiene a Vehiculelor Electrice.

Citește și: David Vetter, „băiatul din balon”. Povestea cumplită a copilului care a oferit informații despre modul în care funcționează boala rară SCID | DeStiut.ro

Citește și: NASA lansează un nou rover în misiunea Mars 2020 pentru a căuta semne de viață extraterestră | DeStiut.ro

Citește și: Oamenii de știință au surpris prima fotografie directă cu o stea asemănătoare soarelui însoțită de două planete | DeStiut.ro

sursa