DE STIUTLIFE STYLESANATATE

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele | DeStiut.ro

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Recrutarea participanților de pe tot globul pentru a-și monitoriza singuri simțurile ar putea ajuta cercetătorii să ajungă la rădăcina motivului pentru care pacienții cu coronavirus experimentează anosmie. Dacă te plictisești de carantină, iată un nou hobby distractiv de încercat: adulmecarea în bucătărie. Două proiecte internaționale cer oamenilor obișnuiți să evalueze parfumul articolelor de uz casnic pentru a aduna date despre unul dintre simptomele mai misterioase ale COVID-19: anosmia, pierderea capacității de a mirosi.

Încă nu este clar pentru oamenii de știință cât de răspândită este anosmia în rândul pacienților cu COVID-19, ceea ce cauzează de obicei febră, tuse uscată și dificultăți de respirație. Și dacă acesta poate fi un mod util de a urmări răspândirea bolii este încă de stability, lăsând cercetătorii dornici să strângă cât mai multe date despre simptom.

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Danielle Reed, director asociat al Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, își desfășoară majoritatea cercetărilor asupra simțului gustului. Dar pe 20 martie, ea și o colegă au discutat despre nevoia oamenilor de știință de a înțelege mai bine pierderea mirosului în COVID-19. Conversația lor s-a prăbușit rapid.

„A fost… un tsunami al unui e-mail”, spune Reed. Pe o perioadă de 12 ore, ea spune că a primit aproximativ 150 de răspunsuri, în timp ce colegii ei s-au încurcat reciproc, formând un grup deschis de oameni de știință, clinicieni și avocați ai pacienților.

Citește și: De ce pandemia transformă atât de mulți oameni în teoreticieni ai conspirației | DeStiut.ro

Eforturile lor au evoluat în Consorțiul Global pentru Cercetarea Chemosensorială (Global Consortium for Chemosensory Research sau GCCR). GCCR a creat un chestionar disponibil în 28 de limbi pentru persoanele care s-au recuperat recent sau de la infecții respiratorii superioare, inclusiv COVID-19. Participanții sunt rugați să aleagă patru obiecte de uz casnic dintr-o listă și să evalueze intensitatea mirosului și gustului în timp. Scopul este de a vedea cum noul coronavirus afectează mirosul și gustul și dacă aceste simptome sunt suficient de specifice condiției pentru a fi utilizate ca criterii de diagnostic.

Alte boli respiratorii, inclusiv gripa, pot provoca, de asemenea, pierderea mirosului, deși pacienții adesea atribuie acest lucru unui nas plin. Chestionarul GCCR nu este singurul instrument care îi ajută pe cercetători să afle despre pierderea mirosului din cauza noului coronavirus. Laboratorul neurobiologului Noam Sobel de la Institutul de Știință din Weizmann din Israel a dezvoltat un sondaj similar numit SmellTracker.

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

La fel ca chestionarul GCCR, SmellTracker cere participanților să aleagă articole de uz casnic precum untul de arahide, oțet și ceai și să raporteze cât de puternice și cât de plăcute sunt mirosurile. Combinând aceste informații cu o listă de verificare a simptomelor asemănătoare răcelii sau gripei, și solicitând participanților să reia chestionarul la fiecare două zile, cercetătorii sunt capabili să monitorizeze schimbările mirosului unui participant în raport cu alte semne de COVID-19. Chestionarul își propune să faciliteze pierderea mirosului de către oameni, astfel încât aceștia să-și poată informa medicii cu privire la simptomele lor.

„De obicei, oamenii nu sunt foarte buni în a-și descrie propriul simț al mirosului”, spune Sobel. Dar practica de urmărire a mirosurilor a fost utilă pentru Lavi Secundo, fost cercetător postdoctoral în laboratorul lui Sobel, care acum locuiește în Londra, când el însuși s-a îmbolnăvit de COVID-19. Odată ce a început să se simtă rău, el spune: „Imediat, am început să-mi urmăresc simțul mirosului, mirosind diverse lucruri din casă și completând formularul de pe SmellTracker.” La început, simțul mirosului lui Secundo a rămas normal. Însă, la câteva zile după ce simptomele asemănătoare răcelii au început să se limpezească, el și-a pierdut mirosul.

Citește și: Controversata „Universitate Ambulantă”, locul unde s-a lansat Marie Curie | DeStiut.ro

„M-am întors și am completat [SmellTracker] și totul era gol”, spune Secundo. A încercat să adulmecă chimen, înălbitor, usturoi, vanilie – nimic. „A fost ca mirosul de aer”. Deoarece Secundo este un neuroștiințific care a studiat olfactia, el a avut o perspectivă asupra diferitelor tipuri de pierderi de miros pe care le-a cunoscut. „Avem doi nervi în nas care captează mirosurile”, explică el: olfactiv și trigeminal. Nervul olfactiv captează mirosuri simple precum miere și vanilie. „Trigemenul este nervul care captează mirosuri ca înălbitor și ceapă”, spune el – „lucrurile care te fac să plângi”. Secundo a descoperit că poate toca ceapa fără să plângă; el și-a pierdut funcția atât a nervilor olfactivi cât și ai trigemenului.

Totuși, după câteva săptămâni, simțul mirosului și-a revenit încet. Cinci săptămâni mai târziu, el a revenit aproape la normal. „A fost o experiență ciudată, cu siguranță nu a fost distractive. Când îți pierzi simțul mirosului, înțelegi cât de important este.”

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Cât de des își pierd pacienții COVID-19 mirosul? Două studii urmăresc datele

Atât studiile GCCR, cât și SmellTracker caută activ participanți. Dacă v-ați recuperat sau recent recuperat de orice fel de boală respiratorie superioară, sunteți eligibil pentru studiul GCCR; indiferent dacă sunteți sănătoși sau nu, puteți participa la chestionarul SmellTracker. Cercetătorii speră să obțină sute, dacă nu mii, de răspunsuri din întreaga lume.

Sobel spune că, la nivel individual, instrumente precum SmellTracker ajută pacienții să-și gestioneze propria sănătate, dar tragerea de concluzii despre simptom la un nivel mai larg va fi posibilă numai dacă cercetătorii adună cantități mari de date.

Reed spune că a fost inspirat să vadă comunitatea științifică globală pentru a înțelege mai bine COVID-19. „Oamenii au lăsat în urmă ideile lor despre teritorialitate și știință și lucrează împreună. Este un lucru uimitor. ”

Citește și: „Nu a mai fost timp de sufocare” – Adevarul tragic despre modul in care au murit locuitorii din Pompei | DeStiut.ro

Citește și: Noul cinematograf din Paris, realizat special pentru distanțarea socială, arată ca Senatul Galactic din seria Star Wars | DeStiut.ro

Citește și: Aproape un miliard de tone de deșeuri de plastic vor fi aruncate pe uscat și pe mare până în 2040 | DeStiut.ro

 sursa