DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRI

Corbii poartă ranchiună împotriva escrocheriilor. Explicațiile cercetătorilor | DeStiut.ro

Corbii poartă ranchiună împotriva escrocherilor. Explicațiile cercetătorilor

Corbii și ceilalți membri ai familiei corvidelor sunt cunoscuți ca fiind inteligenți. Ei își pot aminti chipurile umane individuale, navighează în mod special în mediile umane și chiar țin funeraliile pentru morții lor. Se pare că unii corbi cunosc chiar arta de a face o tranzacție.

O nouă lucrare publicată în revista Animal Behavior a testat cât de bine ar putea judeca un corb o afacere care a fost „corectă” sau „nedreaptă”. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Lund din Suedia, de la Universitatea din Viena din Austria și altele. Co-autor Jorg Massen este post-doctorand la Universitatea din Viena, specializat în biologie cognitivă. „Acest tip de cooperare este o parte a vieții sociale complexe a unui corvid”, a spus Massen. Înțelegând cum fac alegerile, el a explicat că ele „ne oferă perspective asupra evoluției inteligenței”.

Corbii poartă ranchiună împotriva escrocherilor. Explicațiile cercetătorilor

Corbii pentru studiu au fost crescuți de către Massen și alți cercetători. Au fost crescuți în captivitate pentru a-i face mai puțin temători de oameni și astfel au putut fi antrenați pentru a schimba jetoane pentru recompense.

Folosind nouă corbi, cercetătorii au învățat păsările să comercializeze o crustă mică de pâine pentru o bucată mai gustoasă de brânză. În prima fază „corectă” a experimentului, un instructor de la un capăt al unei cuști a oferit unei păsări o bucată de crustă de pâine, pe care a purtat-o ​​în gură până la capătul opus al coliviei, unde a fost oferită unui al doilea cercetător în schimbul brânzei.

Citește și: Știm că ciorile și corbii sunt păsări inteligente, dar nu atât de inteligente! De ce sunt corvidele cele mai inteligente păsări ale Pământului? | DeStiut.ro

În a doua fază „nedreaptă” a experimentului, corbul a urmat aceeași procedură, dar instructorul a mâncat apoi bucata de brânză în loc să facă schimb cu corbul. După două zile, procedura a fost făcută cu antrenorul „corect”, andrenorul „nedrept” și un al treilea antrenor neutru. Din șapte păsări testate, șase au ales formatorul corect și una a ales formatorul neutru. După o lună, toate cele nouă au fost testate, timp în care șapte au ales formatorul corect, unul a ales formatorul nedrept, iar ultimul a ales formatorul neutru.

Corbii poartă ranchiună împotriva escrocherilor. Explicațiile cercetătorilor

Aproape toate aceste faze de antrenament au fost efectuate cu un al doilea corb în cușcă pentru a servi ca observator; cu toate acestea, păsările care au observat pur și simplu interacțiunea unei păsări diferite nu păreau să fie influențate în propria lor decizie. Deși nu a fost testat, Massen consideră că corbii ar fi capabili să-și amintească de antrenorii corecți și nedreptăți timp de doi ani, cât timp spune că sunt capabili să-și amintească de colegii de cuști.

În sălbăticie, unde corbii nu se bazează pe o economie a pâinii și a brânzeturilor, studiul oferă informații despre modul în care a evoluat structura socială complexă a corvidelor.

„Dacă un individ îl susține pe altul, există o corelație între sprijinul acordat și cel primit pe termen lung”, a spus Massen. Cu alte cuvinte, corbii construiesc capital social care este reciproc în timp. Favorurile sub formă de laudă sau ajutor în timpul unei lupte sunt selectate în mod selectiv corbilor în stare bună unul cu celălalt.

Măsura în care corbii pot diferi în funcție de personalitățile individuale este o întrebare pe care cercetătorii speră să o găsească un răspuns.

Citește și: Incursiune în sălbătăcie. Urmaşul lui Stegodon, ELEFANTUL este cel mai mare animal terestru | DeStiut.ro

Citește și: Urșii polari, pe cale de dispariție până la sfârșitul acestui secol! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

sursa