DE STIUTINEDITSTIRITravel

Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte | DeStiut.ro

Curiosity a observat nori strălucitori pe MarteCredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS via Astronomy.com

Roverul Curiosity trimis de NASA a capturat imagini cu nori strălucitori și zburători, pe care cercetătorii speră că ne pot învăța mai multe despre Planeta Roșie și atmosfera sa. Privirea norilor nu este doar pentru pământeni. Rover-ul Curiosity al NASA, care în prezent trece prin poalele Muntelui Sharp al planetei Marte, a făcut recent câteva fotografii cu nori uimitori pe cerul marțian.

Norii de pe Marte sunt relativ rari, datorită atmosferei subțiri și uscate a planetei. Dar ele apar în apropierea ecuatorului atunci când Marte este aproape de afeliu, cel mai îndepărtat punct de la Soare, care este atunci când Marte se confruntă cu cea mai rece parte a anului său. Planeta Roșie se apropie de acest punct acum și va ajunge oficial la el târziu în seara de 12 iulie.

Ultima dată când Marte a ajuns la afeliu (acum aproximativ doi ani de pe Pământ), echipa Curiosity a observat ceva ciudat: norii soseau mai devreme decât se așteptau. Așadar, anul acesta, echipa a început să scaneze cerul mai devreme decât ar fi planificat în trecut, în speranța de a detecta din nou fenomenul.

Citește și: Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor | DeStiut.ro

Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS via Astronomy.com

Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte

Curiosity a văzut primii nori timpurii ai sezonului în ianuarie. Studiile ulterioare au indicat că sunt diferite de norii obișnuiți de pe Marte. Majoritatea norilor marțieni sunt formate din gheață de apă care planează jos la sol (la mai puțin de 60 de kilometri). Dar acești nori timpurii neobișnuiți par a fi compuși din gheață cu dioxid de carbon – familiarizați de majoritatea cititorilor ca gheață uscată – și apar mult mai sus în atmosferă.

Aceștia sunt numiți nori noctilucenți (strălucitori de noapte) și sunt văzuți frecvent pe Pământ primăvară și vară. Singura diferență este că pe Pământ, norii noctilucenți se formează atunci când gheața de apă se cristalizează în jurul particulelor de praf de mare altitudine. Dar norii noctilucenti ai lui Marte sunt facuti din gheata cu dioxid de carbon.

Curiosity a observat, de asemenea, nori nacri, care sunt adesea numiți nori sidefați pentru culoarea lor strălucitoare, irizantă. Aceștia sunt, de asemenea, nori de mare altitudine, luminați de Soare atunci când este sub orizont. Norii naci sunt ușor diferiți decât norii noctilucenți – primii apar doar atunci când particulele de gheață sunt toate de dimensiuni similare și, de asemenea, se formează mai jos în atmosferă decât nori noctilucenți, care apar chiar mai sus.

Cercetătorii speră că studierea în continuare a acestor nori strălucitori va dezvălui și mai multe despre atmosfera marțiană, precum și de ce – și când – se formează nori în interiorul ei.

Sursa

Citește și: Air France va crește zborurile săptămânale pe ruta București-Paris în luna iulie | DeStiut.ro

Citește și: Top 10 tuneluri secrete și pasaje subterane din Irlanda | DeStiut.ro

Citește și: Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro