DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITechnologyTEHNOLOGIETravel

Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor | DeStiut.ro

Faptele fac parte din proiectul de explorare Moon to Mars al agenției

Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zborCredit: YouTube via Reuters

Oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) au făcut progrese majore pe suprafața planetei Marte în această săptămână. Miercuri, agenția a anunțat că instrumentul MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) al roverului Perseverance Mars a transformat pentru prima dată dioxidul de carbon în oxigen pe planeta roșie.

Doar o zi mai târziu, elicopterul NASA Ingenuity Mars a început cel de-al doilea zbor experimental de testare, o ispravă mai provocatoare pentru o durată mai lungă.

Într-un comunicat, NASA a explicat că testul MOXIE a avut loc inițial pe 20 aprilie și că abilitatea de a transforma dioxidul de carbon în oxigen într-o atmosferă atât de subțire și bogată în carbon ar putea fi într-o zi critică pentru explorarea planetei, alimentarea rachetelor sau asigurarea aerului respirabil astronauților.

Atmosfera lui Marte este de 96% dioxid de carbon și MOXIE acționează pentru a separa atomii de oxigen de moleculele de dioxid de carbon, expulzând monoxidul de carbon în atmosfera marțiană. Procesul de conversie, notează NASA, necesită niveluri ridicate de căldură, ajungând la aproximativ 1.470 grade Fahrenheit.

Deși prima producție de oxigen a MOXIE a fost „modestă”, generând aproximativ 10 minute de oxigen respirabil, instrumentul este conceput pentru a genera o cantitate dublă din cantitate în fiecare oră.

Citește și? București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză | DeStiut.ro

Se așteaptă ca MOXIE să încerce să extragă oxigenul de cel puțin nouă ori pe parcursul a aproape doi ani.

„MOXIE are mai mult de lucru, dar rezultatele acestei demonstrații tehnologice sunt pline de promisiuni pe măsură ce ne îndreptăm spre obiectivul nostru de a vedea într-o zi oameni pe Marte. Oxigenul nu este doar ceea ce respirăm. Propulsorul pentru rachete depinde de oxigen, iar viitorii exploratori vor depinde de producerea de propulsor pe Marte pentru a face călătoria spre casă”.

– Jim Reuter, administrator asociat al Direcției Misiunii Spațiale a Tehnologiei (STMD)

Într-un pas către același obiectiv, joi, JPL a declarat într-o declarație separată că avionul său rotor a finalizat cu succes cel de-al doilea zbor pe Marte pe 19 aprilie. Zborul a durat 51,9 secunde – cu aproape 12 secunde mai mult decât primul său zbor – iar echipa a adăugat câteva provocări noi, inclusiv o altitudine maximă mai mare și mișcare laterală.

Citește și: Air France va crește zborurile săptămânale pe ruta București-Paris în luna iulie | DeStiut.ro

Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor

Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor
Credit: NASA/JPL-Caltech

Nava Ingenuity Mars a decolat din „Wright Brothers Field” la 5:33 a.m. EDT și a urcat la 4 m – cu 1,8 m mai sus decât evenimentul istoric de luni. În plus, după planare, sistemul de control al zborului navei a efectuat o ușoară înclinare, permițând ambarcațiunii să accelereze lateral pentru 2 metri.

La fel ca la primul test, Perseverance a realizat imagini ale zborului folosind imaginile Navcam și Mastcam-Z, deși a folosit un nivel de zoom diferit. NASA a declarat că are în vedere modul cel mai bun de a extinde profilurile următoarelor sale zboruri pentru a obține date suplimentare.

Citește și: Ploaia de meteori Lyrid atinge vârful pe 22 aprilie. Iată cum să privim cerul nopții | DeStiut.ro

Ingenuity Mars va efectua până la cinci teste, presupunând că NASA continuă să elimine cu succes potențialele obstacole.

„Până în prezent, datele telemetrice de inginerie pe care le-am primit și analizat ne spun că zborul a îndeplinit așteptările și că modelarea noastră computerizată anterioară a fost corectă. Avem două curse pe Marte, ceea ce înseamnă că mai sunt multe de învățat în această lună de ingeniozitate”.

– Bob Balaram, inginer șef pentru elicopterul Ingenuity Mars

Sursa: Fox News

Citește și: Vaccinurile anticovid Pfizer și Moderna nu par să prezinte riscuri grave în timpul sarcinii! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Citește și: Cât durează protecția împotriva vaccinului COVID-19? | DeStiut.ro

Citește și: Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro