CelebritiesDE STIUTEntertainmentINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRI

D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion și nu a fost prins | DeStiut.ro

D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion și nu a fost prinsPhoto credit: AP-Photo/File

50 de ani după ce skyjacker-ul DB Cooper a dispărut în spatele unui Boeing 727 în ploaia înghețată – purtând un costum de afacerist, o parașută și un pachet cu 200.000 dolari în numerar – un istoric al crimei efectuează o anchetă pe malurile râului Columbia din Vancouver, Washington, în căutare de dovezi.

Eric Ulis, un expert auto-descris în infamul caz DB Cooper, și patru voluntari au căutat dovezi la aproximativ 10-15 metri distanță de unde un băiat a găsit 6.000 de dolari din banii de răscumpărare ai lui Cooper în 1980.

Teoria lui Eric Ulis este că Cooper a îngropat parașuta, a atașat și banii în același timp, dar a săpat mai multe găuri mai mici în loc de una mare. Cazul Cooper a devenit faimos în toată lumea. Biroul FBI din Seattle a numit ancheta una dintre cele mai lungi și mai obositoare din istoria agenției.

La 24 noiembrie 1971, cu o seară înainte de Ziua Recunoștinței, un bărbat descris ca fiind la mijlocul anilor 40, cu ochelari de soare negri și un ten măsliniu, s-a îmbarcat într-un zbor din Portland, Oregon, către Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma. El și-a cumpărat biletul de 20 de dolari sub numele „Dan Cooper”, dar un prim raport de servicii bancare l-a identificat greșit drept „DB Cooper”, iar numele a rămas.

Citeste si: Cum a fost salvat Frank Sinatra la naştere de bunica lui, după ce medicul l-a lăsat aproape mort | DeStiut.ro

D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion și nu a fost prins
Photo credit: AP-Photo/File

D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion și nu a fost prins

Așezat în spatele avionului, el a înmânat o notă unei însoțitoare de zbor după decolare. „Domnișoară, am o bombă și aș vrea să stai lângă mine”, se spunea. Bărbatul a cerut 200.000 de dolari în numerar plus patru parașute. Le-a primit la Sea-Tac, unde i-a eliberat pe cei 36 de pasageri și pe doi dintre însoțitori de zbor.

Avionul a decolat din nou în direcția sa, îndreptându-se încet spre Reno, Nevada, la înălțimea mică de 3000 km. Undeva, aparent peste sud-vestul Washingtonului, Cooper a coborât scările din spate ale avionului și a sărit.

Nu a fost găsit niciodată. Însă un băiat care săpa pe o plajă a râului Columbia în 1980 a descoperit trei pachete de facturi de 20 USD, în total aproape 6.000 $. Era numerarul lui Cooper, conform numerelor de serie.

De-a lungul anilor, FBI și amatori au examinat nenumărate teorii despre identitatea și soarta lui Cooper, de la relatări despre bogăția inexplicabilă la pretinse descoperiri ale parașutei sale până la potențiale meciuri din schița compusă a agenției a suspectului.

În iulie 2016, FBI a anunțat că nu mai investighează cazul.

Sursa

Citeste si: Forţele Aeriene Române au mai evacuat un român din Kabul, iar alți 14 au ajuns la aeroport | DeStiut.ro

Citeste si:Netflix lansează trailer-ul pentru „Blood Brothers”, documentarul despre prietenia dintre Muhammad Ali si Malcolm X | DeStiut.ro

Citeste si: Flăcări ca din Iad! O nouă misiune pentru pompierii români în Grecia! | DeStiut.ro