DE STIUTINEDITPOVESTI DE VIATASTIRI

Un cimitir celtic din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța | Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Un cimitir celtic din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța | Explicația cercetătorilorCredit: Angus McBride

Un cimitir din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța, despre care experții cred că va oferi o perspectivă fascinantă asupra vieții celților. Rapoartele franceze despre descoperire subliniază modul în care un câmp noroios situat între o autostradă și un meandru al Senei, la sud-est de Paris, găzduiește cimitirul.

Arheologii cred că descoperirea din Epoca Celtică va face lumină asupra marii, dar enigmatice civilizații a Galiei. Raportul spune că descoperirea va oferi cheia multor întrebări fără răspuns despre modul în care a trăit, a funcționat și a jucat această civilizație celtică.

Locul a fost destinat pentru un proiect de depozit la marginea orașului Troyes. Acesta conține o gamă uimitoare de descoperiri, inclusiv cinci războinici celtici ale căror arme și podoabe atestă apartenența la o elită puternică, dar de mult pierdută.

Citește și: Un fenomen ciudat a apărut în masivul Ceahlău! Imaginea care dă fiori | DeStiut.ro

Arheologul Emilie Millet a vorbit cu reporterii la unul dintre cele 14 situri funerare care au fost descoperite în ultimele săptămâni după o săpătură de 9 ani a sitului de 650 de acri. Rămășițele unui războinic înalt, completat cu o sabie de fier de 71cm încă în teacă au fost așezate lângă ea. În timp ce Millet privea un scut încadrat din metal al cărui miez de lemn și piele s-a putrezit de mult, ea a recunoscut: „N-am văzut niciodată așa ceva”. Mai multe femei sunt îngropate lângă războinici. Bijuteriile lor, inclusiv coliere din metal răsucite cunoscute sub numele de torci și broșe mari din bronz decorate cu corali prețioși, indică, de asemenea, statutul lor ridicat. O femeie a fost înmormântată lângă un bărbat într-un singur mormânt, separat de un strat de sol, despre care raportul spune că vorbește despre o legătură strânsă, dar încă de neînțeles.

Un cimitir celtic din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța | Explicația cercetătorilor
Credit: Julie Grimaud / Inrap

Un purtător de cuvânt al Institutului Național pentru Cercetări Arheologice Preventive a spus: „Acest cimitir este excepțional în mai multe moduri decât unul”. Raportul spune că bijuteriile sugerează că morții au fost îngropați între 325 și 260 î.Hr., într-o perioadă cunoscută sub numele de La Tene. Analiza tolbelor, a căror decorare s-a schimbat în funcție de moda militară va oferi mai multe indicii. Proiectele din această perioadă aveau în mod obișnuit doi dragoni cu gura deschisă orientați unul către celălalt, cu corpul curbat.

Numele La Tene provine dintr-un sit arheologic din Elveția și a durat din secolul al V-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr., care a marcat anii de glorie ai celților. În acest timp, celții s-au extins din inima teritoriului lor până în Europa centrală, până la nordul Scoției, Irlanda și coasta atlantică a Spaniei.

Citește și: Un televizor vechi a lăsat tot satul fără internet timp de 18 luni! Care a fost explicația? | DeStiut.ro

Raportul adaugă că, în timpul expansiunii lor, s-au ciocnit cu imperiul roman care creștea pe zi ce trece, ai cărui scriitori i-au înregistrat pe invadatori ca pe niște sălbatici cu pielea palidă, îmbrăcați în pantaloni cu păr decolorat, care au tăiat capul dușmanilor lor, păstrându-i pe cei de rang înalt în ulei de cedru.

Raportul adaugă: „Imaginea barbară, însă, a fost risipită de cercetările istorice din ultimele decenii.”

„A dezvăluit o civilizație complexă care avea o stăpânire a metalului și un sistem de tranzacționare care se întindea pe Europa și generase o bogăție mare.”

„Descoperirea de la Bucheres ridică multe semne de întrebare, pentru că nu a existat niciodată nicio urmă de așezare celtică majoră în acest cartier.”

„Mormintele au fost descoperite la aproximativ 20m adâncime, dar dacă aveau indicatori externi, n-a rămas nimic”.

Arheologul Cecile Paresys a spus: „O civilizație anterioară, din Epoca Bronzului, a lăsat în apropiere o linie de movile funerare, care ar fi fost vizibile kilometri în jur.”

Citește și: Noile ceasuri Apple Seria 6 vor monitoriza nivelul de oxigen din sânge | DeStiut.ro

Citește și: Telefonul lui Hitler care „a trimis milioane de oameni la moarte” s-a vândut la licitație pentru 243.000 de dolari | DeStiut.ro

Citește și: Murano, faimoasa sticlă care a colorat istoria | DeStiut.ro

sursa