DE STIUTPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRITravel

Incendiile fac prăpăd in Grecia și Turcia! | DeStiut.ro

Incendiile fac prăpăd in Grecia și Turcia!Credit: AP Photo/Michael Varaklas via Ap News

Mii de oameni au fugit din calea incendiilor sălbatice scăpate de sub control din Grecia și Turcia vineri. Un incendiu major a izbucnit chiar la nord de capitala greacă Atena, în timp ce un val de căldură prelungit a transformat pădurile în cutii de flăcări care au amenințat zonele populate, instalații de electricitate și situri istorice.

Pompierii din toată Grecia s-au luptat cu 56 de incendii active, a declarat șeful Protecției Civile, Nikos Hardalias. Au fost emise mai multe ordine de evacuare pentru zonele locuite din insula Evia din apropiere, în timp ce focul de lângă Atena a ars păduri și case pe calea sa care se îndrepta spre Lacul Maraton, principalul rezervor de apă al capitalei.

„Ne continuăm efortul oră de oră pentru a face față multiplelor incendii cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Hardalias. „Condițiile sunt excepțional de periculoase.” Vânturile puternice au fost prognozate vineri după-amiază în mare parte din Grecia, ceea ce ar putea împiedica eforturile de stingere a incendiilor.

Pe Evia, garda de coastă a organizat o operațiune majoră pentru a evacua sute de oameni pe mare, folosind nave de patrulare, bărci de pescuit și de turism și nave private pentru salvarea rezidenților și turiștilor peste noapte. Zeci de alte sate și cartiere au fost golite în regiunea sudică a Peloponezului și chiar la nord de capitala Greciei, pe măsură ce flăcările au trecut prin pădurile de pini.

Garda de coastă a declarat că 668 de persoane au fost evacuate de pe plajele din nord-estul Evia până vineri după-amiază, după ce flăcările au întrerupt toate celelalte mijloace de evadare. Navele de pază de coastă au continuat să patruleze linia de coastă.

Oficialii greci și europeni au dat vina pe schimbările climatice pentru multiplele incendii din sudul Europei, de la sudul Italiei la Balcani, Grecia și Turcia. Incendii masive au ars și în Siberia în nordul Rusiei de câteva săptămâni, în timp ce vremea caldă și rafala a alimentat, de asemenea, incendii devastatoare în California, decimând orașe întregi în unele cazuri.

Citește și: Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu | DeStiut.ro

Incendiile fac prăpăd in Grecia și Turcia!
Credit: AP Photo/Michael Varaklas via Ap News

Incendiile fac prăpăd in Grecia și Turcia!

În Turcia, incendiile descrise ca fiind cele mai grave din ultimele decenii au străbătut zone din coasta de sud în ultimele 10 zile, ucigând opt persoane. Peste 1.000 de pompieri și aproape 20 de avioane se luptă și acum cu incendii majore. Mai multe țări europene trimit sau trimit deja pompieri, avioane, elicoptere și vehicule în ajutor, în timp ce Israelul a anunțat că trimite pompieri.

Autoritățile au evacuat vineri încă șase cartiere în apropiere de orașul Milas din provincia Mugla, în timp ce un incendiu provocat de vânturi a ars aproximativ 5 km de la o centrală electrică. Cel puțin 36.000 de persoane au fost evacuate în siguranță doar în provincia Mugla, au spus oficialii.

Între timp, mai multe excavatoare au curățat fâșii de pământ pentru a forma o protecție, în încercarea de a opri flăcările să ajungă la centrala electrică din Yenikoy, a doua astfel de instalație care va fi amenințată de incendii în regiune.

Incendiile din apropierea stațiunii turistice Marmaris, de asemenea, din provincia Mugla, au fost în mare parte cuprinse până joi târziu, au spus oficialii, în timp ce cel puțin două incendii încă ard în provincia Antalya, o altă destinație de vacanță pe plajă.

Sursa

Citește și: Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor | DeStiut.ro

Citește și: Cutremur in lumea fotbalului! Lionel Messi pleacă de la Barcelona! | DeStiut.ro

Citește și: Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte | DeStiut.ro