DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu | DeStiut.ro

Toate celulele de pe Pământ sunt formate din membrane fosfolipidice. Acum astronomii au găsit moleculele componente în spațiul interstelar

Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu

Originea vieții este una dintre marile întrebări fără răspuns din știință. O piesă a acestui puzzle este că viața a început pe Pământ în urmă cu 4,5 miliarde de ani, la doar câteva sute de milioane de ani de la formarea sistemului solar și a implicat numeroase componente moleculare critice. Cum au ajuns toate aceste componente să fie disponibile atât de repede?

O explicație potențială este că Pământul a fost însămânțat din spațiu cu elementele de bază pentru viață. Spațiul este umplut cu nori de gaz și praf care conțin toate moleculele organice necesare vieții.

Într-adevăr, astronomii au observat aceste blocuri de clădiri în nori de gaze interstelare. Ei pot vedea aminoacizii, precursorii proteinelor și mașinile vieții. De asemenea, pot vedea precursorii ribonucleotidelor, molecule care pot stoca informații sub formă de ADN.

Dar există o altă componentă crucială pentru viață – moleculele care pot forma membrane capabile să încapsuleze și să protejeze moleculele vieții în compartimente numite protocoale. Pe Pământ, membranele tuturor celulelor sunt formate din molecule numite fosfolipide. Dar acestea nu au fost niciodată observate în spațiu. Până acum.

Citește și: Curiosity a observat nori strălucitori pe Marte | DeStiut.ro

Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu

Precursorii vieții

Víctor Rivilla, de la Centrul Spaniol de Astrobiologie din Madrid, și colegii săi au făcut prima detectare în spațiu a etanolaminei, o componentă crucială a celui mai simplu fosfolipid. Descoperirea sugerează că mediul interestelar este plin de viață, toți precursorii vieții. „Acest lucru are implicații importante nu numai pentru teoriile despre originea vieții pe Pământ, ci și pentru alte planete și sateliți locuitori oriunde în Univers”, spun echipa.

Lucrarea arată că nu mai există niciun mister despre „de unde ar fi putut proveni elementele de bază ale vieții”. „Aceste rezultate indică faptul că etanolamina se formează eficient în spațiu și, dacă este livrată pe Pământul timpuriu, ar fi putut contribui la asamblarea și evoluția timpurie a membranelor primitive”, spun Rivilla și colab. Întrebarea acum este: ce s-a întâmplat în continuare?

Sursa

Citește și: Roverul Perseverance Mars al NASA extrage primul oxigen! Elicopterul Ingenuity finalizează al doilea zbor | DeStiut.ro

Citește și: Lady Gaga strălucește în trailer-ul noului ei film, „House of Gucci”, alături de Adam Driver, Salma Hayek și Jared Leto | DeStiut.ro

Citește și: Netflix a anunțat lansarea ultimului sezon „La Casa de Papel”! Este serialul bazat pe întâmplări reale? | DeStiut.ro