DE STIUTINEDITSTIRI

Meteorul explodează deasupra statului Vermont cu forta a 200 de kilograme de TNT | DeStiut.ro

Meteorit cu dimensiunea unei mingi de bowling, dar cu o forță uriașă

Meteorul explodează deasupra statului Vermont cu forta a 200 de kilograme de TNTCredit: Pixabay

Un meteor a străbătut cerul duminică (7 martie) noapte deasupra statului Vermont, creând un spectacol de lumină spectaculos și provocând explozii care au cutremurat Pământul în timp ce ardea prin atmosferă. Trecerea explozivă a meteoritului prin atmosferă a eliberat echivalentul a 200 de kilograme (440 pounds) de TNT, sugerând că meteoritul avea probabil greutatea de 4,5 kg (10 pounds) și un diametru de 15 cm (6 inci), conform NASA Meteor Watch.

Potrivit NASA, stânca spațială a lovit atmosfera la 68.000 km/h. A apărut peste partea de nord a statului ca o minge de foc strălucitoare la 5:38 p.m. EST, chiar înainte de apusul soarelui. Postul de știri local WCAX3 a raportat apeluri din întreaga țară după eveniment, iar populaia statului Vermont au descris o „explozie puternică și vibrații care zguduie corpul” pe măsură ce meteorul trecea pe deasupra lor.

„Am avut norocul să-l aud și să-l văd lângă râul Missisquoi la Refugiul Wildlife Missisquoi din Swanton, VT, chiar înainte de apusul soarelui”, a scris Chris Hrotic, un comentator la postarea inițială a NASA despre eveniment. „Niciun boom puternic, așa cum au raportat alții, dar un sunet care mai de grabă m-a făcut să ridic privirea în momentul potrivit. A fost extrem de luminos și absolut spectaculos!”

Bazat pe relatările martorilor oculari, NASA estimează că mingea de foc a apărut pentru prima dată la 52 de mile (84 km) deasupra Pădurii de Stat Mount Mansfield, la est de Burlington, cel mai mare oraș al statului. Apoi a progresat la 53 km (33 mile) spre nord-est, spre granița canadiană, dispărând la 53 de km (33 mile) deasupra solului, la sud de orașul Newport.

Citește și: Serviciul de streaming Bravia Core de la Sony va furniza videoclipuri comparabile cu Blu-ray | DeStiut.ro

Meteorul explodează deasupra statului Vermont cu forta a 200 de kilograme de TNT
Credit: NASA Meteor Watch

Potrivit NASA, unda de șoc a fost un rezultat al fracturii meteoritului din cauza presiunii atmosferice. Pe măsură ce bucățile de „bowling” de dimensiuni ale unui asteroid părinte mai mare s-au deplasat de aproape 55 de ori viteza sunetului prin atmosferă, presiunea s-a acumulat în fața sa și s-a format un vid în spatele ei. În cele din urmă, stresul diferențialului a făcut ca piatra să explodeze.

În comentariile publicate inițial pe Facebook de NASA despre incident, oamenii au susținut că au văzut stânca de la vest până la Saratoga, New York, până la nord până la Quebec și până la est până la Watertown, Massachusetts.

sursa

Citește și: Primii români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit au sosit în țară: „Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem” | DeStiut.ro

Citește și: Netflix 2021 = UN FILM NOU ÎN FIECARE SĂPTĂMÂNĂ! | DeStiut.ro