DE STIUTINEDITSTIRITravel

Misterul orașului pierdut s-a rezolvat pe măsură ce arheologii au descifrat vechile tăblițe de lut | DeStiut.ro

Descoperirea tăblițelor de lut în Kurdistanul irakian a ajutat arheologii să descopere misterul unui oraș străvechi pierdut.

Misterul orașului pierdut s-a rezolvat pe măsură ce arheologii au descifrat vechile tăblițe de lutCredit: Peter Pfälzner, University of Tübingen via Fox News

Cele 92 de tăblițe de lut au fost dezgropate vara trecută de arheologii de la Universitatea din Germania din Tübingen în timpul unei săpături în satul Bassetki. Depozitați într-un vas de ceramică și înfășurați cu lut, experții cred că ar fi putut fi ascunși pentru posteritate.

Studiind tabletele, cercetătorii au descoperit că situl pare a fi vechiul oraș regal Mardaman. „Acest important oraș din nordul Mesopotamiei este citat în surse antice, dar cercetătorii nu știau unde se află”, a explicat Universitatea din Tübingen, într-un comunicat . „A existat între 2.200 și 1.200 de ani î.Hr., a fost uneori un regat sau o capitală de provincie și a fost cucerită și distrusă de mai multe ori.”

Tabletele, descrise ca „mici și parțial destrămate”, au fost descifrate de dr. Betina Faist, filolog al Universității din Heidelberg. Scrisul cuneiform a dezvăluit că orașul era într-adevăr Mardaman. La un moment dat, orașul a fost, de asemenea, sediul administrativ al unui guvernator într-o provincie necunoscută până acum a vechiului imperiu asirian. Guvernatorul, Assur-nasir, este descris în tablete, precum și sarcinile și activitățile sale.

„Tăblițele de lut din Bassetki aduc o nouă contribuție importantă la geografia Mesopotamiei”, a spus Faist, în declarație.

Citește și: Israelul renunță la măști în exterior! În ce condiții pot călători românii în Țara Sfântă? | DeStiut.ro

„Dintr-o dată a devenit clar că săpăturile noastre au găsit un palat al guvernatorului asirian”, a adăugat profesorul Peter Pfälzner de la Universitatea din Tübingen, care a condus excavarea. „Cu siguranță, Mardaman a devenit un oraș influent și un regat regional, pe baza poziției sale pe rutele comerciale dintre Mesopotamia, Anatolia și Siria”.

Situl epocii bronzului de la Bassetki a fost descoperit pentru prima dată în 2013 de arheologii de la Universitatea din Tübingen. Alte ultime orașe au fost descoperite în Irak în ultimii ani. Anul trecut, de exemplu, arheologii au valorificat imagini de spionaj prin satelit și drone pentru a ajuta la identificarea sitului unui vechi oraș pierdut din nordul Irakului.

Site-ul, Qalatga Darband, a fost văzut pentru prima dată când arheologii au analizat imagini de satelit spion americane din anii 1960, care au fost declasificate în anii 1990. Experții de la British Museum au folosit datele pentru cartografierea unui număr mare de blocuri de calcar sculptate la fața locului, indicând rămășițe substanțiale. Un sondaj cu drone a evidențiat alte clădiri potențiale de pe amplasament.

În 2016, oasele unui sfânt creștin ar fi fost dezgropate în mijlocul dărâmăturilor unei vechi mănăstiri siriene distruse de ISIS.

sursa

Citește și: Cea mai mare piramidă din lume este ascunsă într-un deal | DeStiut.ro

Citește și: Noul Pașaport al călătorului: aplicația mobilă IATA Travel Pass! Când va fi disponibilă în România? | DeStiut.ro

Citește și: Șoc și groază pentru o echipă de arheologi! Cercul de piatră „antic” despre care se crede că are o vechime de mii de ani a fost construit de fapt în anii 1990?! | DeStiut.ro