DE STIUTSTIRI

Prețurile caselor din Marea Britanie au explodat | DeStiut.ro

Prețurile caselor din Marea Britanie au explodat

Prețurile locuințelor au crescut în septembrie, la cea mai rapidă rată anuală de la urmările votului Brexit din 2016, potrivit celei mai mari societăți din Marea Britanie, deoarece cumpărătorii au continuat să profite de o piață benignă în ciuda pandemiei de coronavirus. Prețul mediu al unei case în Marea Britanie a crescut cu 5% în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la 226.129 lire sterline, un nivel record, a raportat Nationwide.

Pandemia a zguduit piața imobiliară, revenirea cererii după izolarea Marii Britanii și reducerile temporare ale taxelor de timbru contribuind la susținerea vânzărilor, chiar dacă economiștii prevăd o creștere semnificativă a șomajului în trimestrul următor.

Prețurile au crescut cu 0,9% lunar în luna septembrie, după ce au crescut cu 2% în luna precedentă, pe măsură ce activitatea pieței imobiliare a crescut, a spus Nationwide. Datele separate publicate marți de Banca Angliei au arătat că aprobările ipotecare în luna august au crescut la cel mai înalt nivel în aproape 13 ani, iar creditorul ipotecar rival, Halifax, a raportat, de asemenea, prețuri record în Marea Britanie în august.

Citește și: Brexit-ul fără acord ar putea afecta economia Marii Britanii de trei ori mai mult decât coronavirusul | DeStiut.ro

Creșterea anuală a prețurilor locuințelor din Marea Britanie a crescut până la 5% în septembrie, cea mai mare rată din septembrie 2016

Prețurile caselor din Marea Britanie au explodat
Credit: Nationwide House Price Index

Creșterile prețurilor au fost evidente în Marea Britanie, sud-vestul Angliei și orașele de navetiști din jurul Londrei înregistrând creșteri de peste 5% în al treilea trimestru al anului 2020, comparativ cu anul precedent. Doar în Scoția și nord-vestul Angliei ritmul creșterii anuale a încetinit în cursul trimestrului. Prețurile medii din Londra au atins un nivel record de 480.857 lire sterline în septembrie, lăsându-le cu 57% peste nivelul lor din 2007, cu puțin înainte de criza financiară globală.

„Revenirea [la prețurile din Marea Britanie] reflectă o serie de factori. Necesarul este în curs de realizare, iar deciziile luate înainte de carantină progresează […] Schimbările comportamentale pot, de asemenea, să stimuleze activitatea pe măsură ce oamenii își reevaluează nevoile și preferințele în materie de locuințe ca urmare a vieții închise.”

– Robert Gardner, economist-șef al Nationwide

Cu toate acestea, unii economiști prezic că boom-ul prețurilor locuințelor se poate evapora în următoarele luni, deoarece sprijinul guvernului pentru piața muncii se diminuează semnificativ, iar șomajul este de așteptat să atingă 8% până la sfârșitul anului, potrivit previziunilor independente culese de Trezorerie.

Citește și: Madridul, pe cale să intre în carantină totala! „Ne așteaptă săptămâni dificile în Madrid și trebuie să acționăm decisiv” | DeStiut.ro

Taxa de timbru pentru proprietățile sub 500.000 GBP va expira, de asemenea, la 31 martie 2021, cu excepția cazului în care cancelarul, Rishi Sunak, alege să o prelungească într-un buget întârziat. Un pronostic economic, EY Item Club, sugerează că prețurile locuințelor ar putea fi cu aproximativ 5% mai mici decât acum până la mijlocul anului 2021, pe măsură ce economia se înrăutățește.

„Creșterea prețurilor, cel mai probabil, va începe să încetinească pe măsură ce cererea acumulată care conduce piața acum este cheltuită. Privind în perspectivă, credem că o economie subiacentă slabă și sfârșitul reducerii taxei de timbru vor încetini creșterea prețului locuinței până la sfârșitul anului 2021.”

– Hansen Lu, economist la Capital Economics

„Mini boom-ul” prețurilor locuințelor poate reflecta parțial trecerea la munca de acasă în timpul pandemiei, Hansen Lu a adăugat: cumpărătorii de case rezidențiale care caută mai mult spațiu plătesc efectiv pentru spațiul pe care anterior îl plăteau angajatorii lor.

Citește și: O însoțitoare de bord a devenit traficant de droguri după ce și-a pierdut slujba din cauza carantinei | DeStiut.ro

Citește și: Boris Johnson vrea numai muncitori talentați în Marea Britanie | DeStiut.ro

sursa