DE STIUTEntertainmentINEDITMoviesPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRI

Puterea Oscarurilor păstrează tragedia României „Collective” în mintea oamenilor, spune regizorul român, Alexander Nanau | DeStiut.ro

Puterea Oscarurilor păstrează tragedia României „Collective” în mintea oamenilor, spune regizorul român, Alexander Nanau

Regizorul român Alexander Nanau spune că o dublă nominalizare la Oscar pentru documentarul său „Colectiv” înseamnă că tragicul incendiu în clubul de noapte din 2015 și scandalul ulterior al asistenței medicale din centrul filmului „nu va fi uitat”.

65 de persoane au murit după ce artificiile folosite în timpul unui concert la clubul de noapte Colectiv din București au aprins spuma de izolare inflamabilă, declanșând o îmbulzeala.

Filmul îl urmărește pe jurnalistul Cătălin Tolontan, ale cărui investigații au dezvăluit victime grav arse care au fost duse la spital și tratate în condiții necorespunzătoare, cu produse de curățare inadecvate care au dus la decese. Mulți dintre supraviețuitori s-au confruntat cu infecții în spital, care încă afectează recuperarea lor.

Incendiul a provocat proteste la nivel național împotriva corupției și a lipsei de responsabilitate în România, care are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate ale Uniunii Europene. Proprietarii clubului Colectiv și oficialii locali au fost judecați, în timp ce investigațiile lui Tolontan au condus și la un caz mai general despre utilizarea dezinfectanților diluați în spitalele din România.

Alte procese au condus la pronunțarea de sentințe de închisoare în 2019, dar acestea nu au fost definitive și au fost atacate. „Pentru noi a fost cel mai mult o satisfacție să știm că povestea nu va fi uitată, deoarece Oscarurile aduc într-adevăr o atenție asupra filmului fără precedent, practic pentru orice film care este nominalizat”, a declarant Alexander Nanau pentru Reuters.

Citește și: Actorul britanic Benedict Cumberbatch crede că a fost “pacientul zero” al pandemiei, în 2019 | DeStiut.ro

„Collective” se află în cursa pentru cel mai bun lungmetraj internațional și cel mai bun lungmetraj documentar la Oscar. Alexander Nanau a spus că un tată îndurerat a postat o scrisoare către fiul său decedat pe rețelele de socializare în ziua în care au fost dezvăluite nominalizările.

„Nu am putut găsi modalitățile de a vă ajuta pe atunci, dar cel puțin suntem fericiți acum că această poveste nu va fi uitată și, mai ales, că alți oameni pot învăța din ceea ce s-a întâmplat.”, a spus Nanau, citând scrisoare. „Sperăm că tot ce ne dorim pentru alți oameni este să nu treacă prin aceleași lucruri și să înțeleagă cum funcționează puterea, cum funcționează manipularea”.

Nanau a spus că intenționează să călătorească la Los Angeles pentru ceremonia din 25 aprilie. „Suntem în contact permanent cu echipa de producție … Întreaga ceremonie va fi tratată ca un platou de film … și cred că ar trebui să fie sigur, ar trebui să fie bine”.

sursa

Citește și: 10 lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre prințul Philip | DeStiut.ro

Citește și: Netflix anunţă primul său serial cu Prinţul Harry şi Meghan Markle. Care va fi subiectul? | DeStiut.ro

Citește și: Anul nostru virtual în pandemie! Cât de mult stăm conectați în mediul digital? | DeStiut.ro