DE STIUTLIFE STYLESOCIALSTIRI

Schimbări în Codul Rutier! Cum se vor preschimba permisele de conducere? | DeStiut.ro

Schimbări în Codul Rutier! Cum se vor preschimba permisele de conducere?

Un proiect de lege, care acum se află in dezbatere publică, va schimba fundamental Codul Rutier. Șoferii români care locuiesc în străinătate ar putea beneficia de avantaje substanțiale atunci când își vor schimba permisele de conducere.

Potrivit senatorului Șerban Nicolae, prezența în țară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilității carnetului de conducere a românilor care muncesc în străinătate, nu va mai fi obligatorie. Românii stabiliți in țările din UE sau Spațiul Economic European pot trimite toate documentele medicale necesare preschimbării permisului de conducere prin poștă sau online.

Citește și: Din nou în carantină pentru 2 săptămâni! Marea Britanie se îndreaptă către 50.000 de cazuri de coronavirus pe zi | DeStiut.ro

Senatorul Șerban Nicolae consideră condițiile actuale de preschimbare a permisului de conducere ca fiind discriminatorii pentru că examenul medical poate fi făcut la fel de bine oriunde în străinătate.

„Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”

– expunerea de motive a proiectului de lege

În proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae sunt prevăzute modificări ale Codului Rutier. Astfel, acesta a aratat motivele pentru care vrea să schimbe legislația actuală din domeniu: „Cetătenii români care au domiciliul sau reședința în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țara de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.

Schimbări în Codul Rutier! Cum se vor preschimba permisele de conducere?

Schimbări în Codul Rutier! Modificări vor apărea și în ceea ce privește ITP-ul mașinii

Pentru șoferii care nu se află pe teritoriul național la data la care le expiră valabilitatea ITP-ului, Șerban Nicolae propune instituirea perioadei de grație de 24 de ore, timp în care să nu se aplice interdicția circulației pe drumurile publice.

„Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă aceștia sunt de bună credință. Inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară”

– Șerban Nicolae, citat de Romania TV

Citește și: Apple anunță noul iPad Air, care arată mai mult ca un iPad Pro | DeStiut.ro

Citește și: Noile ceasuri Apple Seria 6 vor monitoriza nivelul de oxigen din sânge | DeStiut.ro

sursa