DE STIUTLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESTIRI

Vaccinurile anticovid Pfizer și Moderna nu par să prezinte riscuri grave în timpul sarcinii! Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Vaccinurile produse de Pfizer / BioNTech și Moderna nu par să prezinte niciun risc grav în timpul sarcinii, potrivit noilor date publicate miercuri în New England Journal of Medicine

Vaccinurile anticovid Pfizer și Moderna nu par să prezinte riscuri grave în timpul sarcinii, arată cercetările

Femeile însărcinate cu Covid-19 prezintă un risc crescut de boli severe și pot prezenta un risc crescut de rezultate adverse, cum ar fi nașterea prematură, potrivit Centrului SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor. Studiul, împreună cu cercetările existente care arată că vaccinurile ARNm sunt eficiente la femeile însărcinate și care alăptează, sugerează că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.

Noul studiu a analizat datele privind 35.691 de femei însărcinate în perioada 14 decembrie 2020 – 28 februarie 2021 din sistemul de supraveghere bazat pe smartphone-uri V-safe al CDC, precum și datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinului (VAERS) al CDC. Toate pacientele erau însărcinate și aveau între 16 și 54 de ani.

Cercetătorii au urmat un grup din cadrul sistemului V-safe pentru a colecta mai multe date despre rezultatele sarcinii și complicațiile. Acest registru a inclus 3.958 de participante însărcinate (din cele 35.691) care au primit un vaccin ARNm. Au descoperit 827 sarcini finalizate, iar 115 (13,9%) au suferit o pierdere a sarcinii, în timp ce 712 (86,1%) au dus la o naștere vie. Nașterile premature au avut loc la 9,4% dintre participanți și doar 3,2% dintre aceste nașteri au avut o vârstă gestațională mică. Nu au fost raportate decese neonatale.

Un al doilea vaccin împotriva coronavirusului făcut de China, considerat a fi eficient | DeStiut.ro

Citește și: Cât durează protecția împotriva vaccinului COVID-19? | DeStiut.ro

Vaccinurile anticovid Pfizer și Moderna nu par să prezinte riscuri grave în timpul sarcinii

Au fost raportate 221 de evenimente adverse legate de sarcină în registrul VAERS al CDC, iar 46 dintre acestea au fost avorturi spontane. „Deși nu sunt direct comparabile, proporțiile calculate ale sarcinii adverse și ale rezultatelor neonatale la persoanele vaccinate împotriva Covid-19 care au avut o sarcină completă au fost similare cu incidențele raportate în studiile care au implicat femei gravide care au fost efectuate înainte de pandemia Covid-19.”

Studiul a analizat, de asemenea, efectele secundare ale vaccinului în timpul sarcinii. Cercetătorii au descoperit că cel mai frecvent efect secundar al vaccinului a fost durerea la locul injectării, care părea să apară mai frecvent la persoanele care au fost vaccinate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, durerile de cap, durerile musculare, frisoanele și febra au fost raportate mai rar.

Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital, Brigham and Women’s Hospital și Ragon Institute of MGH, MIT și Harvard au analizat 131 de femei care au primit fie vaccinul Pfizer / BioNTech, fie Moderna Covid-19. Dintre participanți, 84 erau însărcinate, 31 alăptau și 16 nu erau însărcinate sau alăptau. Probele au fost colectate în perioada 17 decembrie 2020 – 2 martie 2021.

Nivelurile de anticorpi induse de vaccin au fost echivalente la femeile gravide și care alăptează, comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate. Nivelurile de anticorpi au fost „izbitor de mari” decât cele rezultate din infecția cu coronavirus în timpul sarcinii, a remarcat echipa. În plus, echipa a constatat că femeile au transmis anticorpi nou-născuților lor, măsurați în laptele matern și în placentă.

sursa

Citește și: București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză | DeStiut.ro

Citește și: Air France va crește zborurile săptămânale pe ruta București-Paris în luna iulie | DeStiut.ro

Citește și: Începe vaccinarea anti-COVID în centrele mobile. Județele în care se demarează procesul | DeStiut.ro