DE STIUTLIFE STYLESOCIALSTIRI

București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză | DeStiut.ro

București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză

Bucureștiul este al doilea oraș european cel mai bine plasat în clasamentul întocmit de Oxford Economics pentru redresarea economică post-pandemică, citat de Profit.ro.

Numai Dublin depășește București printre metropole europene incluse în clasament. Capitalul României se va lăuda cu o creștere economică de 5,6% în acest an, o rată de creștere robustă depășită doar de cele din Manchester și Birmingham, care au înregistrat o contracție de două cifre anul trecut (comparativ cu scăderea de 2% a orașului București) și clasamentul general în zonele metropolitane cu redresare lentă.

București, împreună cu Zürich, Dublin, Oslo, Sofia, Stockholm și Varșovia, sunt singurele orașe europene importante din Top 30 ale căror economii vor reveni la niveluri pre-pandemice în 2021, potrivit proiecțiilor Oxford Economics.

“România a reușit, în cea mai mare parte, să gestioneze [pandemia] cu mai puține restricții economice decât majoritatea economiilor europene, deși știrile recente despre interdicțiile de circulație introduse mai devreme și închiderea magazinelor ne reamintesc că lucrurile se pot schimba rapid. Cu toate acestea, planurile privind investiții guvernamentale semnificative oferă un motiv separat pentru a fi plini de speranță pentru 2021”

 

– se arată în raportul Oxford Economics

București este printre primele orașe din Europa care și-au revenit după criză
În pofida avansului consistent la nivelul PIB așteptat pentru acest an în București, evoluția nu este uniformă pentru toate sectoarele economice. Comerțul și transportul, două dintre cele mai afectate sectoare de pandemie, sunt estimate să recupereze declinul din 2020 peste un an, în timp ce industria ospitalității și sectorul culturii și divertismentului se vor redresa începând cu 2023 și, respectiv 2024, scrie Profit.ro.
“Privind în perspectivă, este evident că multe depind de ratele de infecție, de campaniile de vaccinare și de măsurile de izolare. Riscurile la adresa prognozelor rămân considerabile și, din păcate, sunt înclinate mai mult pe partea negativă decât pozitivă. În ultimele luni, în multe țări europene ritmul de vaccinare a fost oarecum redus, guvernele continuând să se bazeze pe o serie de blocaje pentru a contracara creșterea pe scară largă a numărului de cazuri de coronavirus”
– potrivit economiștilor Oxford Economics
Sursa: Profit.ro