DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESTIRITechnologyTEHNOLOGIE

„Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

„Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii!Sursa: Wikipedia

Svalbard, Norvegia – Strălucitoare pe fundalul gri al toamnei în Arctica, intrarea în formă de bijuterie iese din zăpadă și gheață. Construită din beton unghiular, arată ca o vizuină elegantă de supraveghetor.

Dar aceasta nu este ascunzătoarea unui rival de-al lui Bond. În schimb, găzduiește ceva care ar putea ajuta la salvarea lumii în urma catastrofei ecologice. Milioane de semințe sunt depozitate aici, adânc sub permafrostul înghețat din Svalbard, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord și departe de razboi și de creșterea nivelului mării.

„Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii!

„Acest seif este construit pentru ca omenirea să poată supraviețui”

„Acest seif este construit pentru ca omenirea să poată supraviețui”, explică Michael Koch, de la Crop Trust, care ne conduce de-a lungul unui tunel, în Rezerva Mondială de Semințe. Svalbard a fost ales pentru a găzdui seiful, deoarece este stabil din punct de vedere geologic și pentru că, în ciuda distanței sale, zborurile regulate programate îl fac relativ accesibil.

„Este ca un loc sfânt”, spune Koch, stând în spațiul vast, sculptat în latura unui munte. „De fiecare dată când vin aici simt că sunt într-o catedrală. Acesta este un loc pentru a face o pauză și pentru a gândi. Este un loc unic, un loc foarte important pentru umanitate”.

La capătul tunelului, o ușă din metal greu strălucește sub un strat de gheață; pe de altă parte, cheia mântuirii omenirii într-o lume post-apocaliptică. Aceasta este polița noastră de asigurare: 837.931 de mostre – aproximativ 556 de milioane de semințe în total stocate la o temperatură constantă de -18°C pentru a preveni degradarea acestora. Permafrostul creează un frigider cu o temperature suficient de scăzută pentru a menține conținutul prețios al seifului în siguranță timp de decenii.

Citește și: Nucleul interior al Pământului este în creștere | DeStiut.ro

Semințele sunt ambalate cu atenție în pungi de aluminiu etanșe, cu trei straturi, și închise în lăzi înainte de a fi expediate aici din Nigeria, India, SUA, Peru și aproape orice altă țară de pe planetă. Multe dintre cele 2.291 de lăzi stivuite aici sunt din plastic gri sau negru, cu etichete lipicioase și numere de cod pentru a identifica din ce bancă de gene au fost trimise. Dar câteva se remarcă pe rândul rafturilor metalice: din lemn, cu etichete pictate, acestea venind din Coreea de Nord.

Seiful funcționează ca un depozit de siguranță al unei bănci: Odată plasate în interior, cutiile nu pot fi deschise sau îndepărtate de nimeni din afara instituției care le-a trimis – acestea sunt pur și simplu păstrate în siguranță, conținutul lor neatins, până când sunt necesare.

Sursa

Citește și: Erupția stelară NOVA, atât de strălucitoare încât se poate vedea cu ochiul liber | DeStiut.ro

Citește și: Secretul lui Stonehenge: Constructorii au folosit teorema lui Pitagora cu 2.000 de ani înainte ca filozoful să trăiască? | DeStiut.ro

Citește și: Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial? | DeStiut.ro