DE STIUTINEDITLIFE STYLESTIRI

Nucleul interior al Pământului este în creștere | DeStiut.ro

Un mister geologic se desfășoară mult sub picioarele noastre

Nucleul interior al Pământului este în creștere

În fiecare an, nucleul interior din fier solid din inima planetei noastre se extinde cu aproximativ un milimetru pe măsură ce regiunile inferioare ale Pământului se răcesc și se solidifică. Potrivit unui studiu recent, o parte pare să crească mai repede, dar oamenii de știință nu știu de ce.

Acest fenomen datează probabil de la crearea miezului interior, între 1,5 miliarde și jumătate de miliard de ani în urmă. În acest moment, după miliarde de ani de răcire, interiorul înflăcărat al Pământului a pierdut în sfârșit suficientă căldură pentru a începe un proces continuu de cristalizare. Acum, pe măsură ce fierul topit al miezului exterior pierde căldură, acesta cristalizează pentru a deveni cel mai nou strat al miezului interior.

Centrul acestei emisfere hiperactive se află la 1.800 de mile sub Marea Banda din Indonezia: aproximativ 60% mai multe cristale de fier se formează în acel punct de pe miezul interior decât pe cealaltă parte a Pământului.

Astăzi, nucleul interior se mândrește cu o rază de aproximativ 750 de mile (ca să nu mai vorbim de o temperatură arzătoare de peste 9.000 de grade Fahrenheit). Cu toate acestea, chiar și după un eon de creștere deficitară, nu s-a deformat de fapt. Gravitația acționează constant pentru a o modela, redistribuind excesul din est și menținând o formă sferică. Pe lângă faptul că prezintă un puzzle captivant, această creștere asimetrică poate ajuta la alimentarea câmpului magnetic al Pământului (și ne permite supraviețuirea).

Citește și: De ce le place oamenilor să primească complimente? | DeStiut.ro

Aer condiționat planetar

Daniel Frost, geofizician la Universitatea din California, Berkeley și autor principal al noului studiu, glumește că „trebuie întotdeauna să justifice importanța nucleului interior”. De fapt, îi datorăm existența – pe măsură ce se răcește, eliberează căldură și creează convecție în miezul exterior. În cele din urmă, acel fier lichid care se agită (cunoscut sub numele de geodinamo) generează câmpul magnetic care protejează viața de pe această planetă de vânturile solare periculoase.

La fel, straturile superioare influențează miezul. „Totul este afectat de ceea ce este deasupra”, spune Frost. Miezul interior este înconjurat de miezul exterior, miezul exterior de manta, mantaua de crustă. Deci, pentru ca nucleul interior să crească, acesta trebuie să-și transfere căldura – unele reziduale din formarea Pământului, altele radioactive din elemente în descompunere – în fiecare strat succesiv. La rândul său, fiecare strat trebuie să fie capabil să primească căldura.

Aceasta sugerează un posibil mecanism pentru răcirea inegală a nucleului interior. Punctul cu cea mai mare creștere sub Indonezia este o zonă majoră de subducție. Acolo, bucăți relativ reci de plăci tectonice se cufundă și răcesc mantaua arzătoare. „Este ca și cum ai arunca cuburi de gheață”, spune Frost. Acest gradient de temperatură permite straturilor mai adânci să-și arunce căldura, solidificând astfel miezul interior.

Citește și: Erupția stelară NOVA, atât de strălucitoare încât se poate vedea cu ochiul liber | DeStiut.ro

Super-Autostrada Cutremur

Deocamdată, asimetria însăși rămâne inexplicabilă, dar oferă o soluție pentru o altă enigmă de lungă durată: de ce cristalele de fier din nucleul interior se aliniază paralel cu axa de rotație Nord-Sud a Pământului. (Nimeni nu a observat structura nucleului în mod direct, dar seismologii au observat că cutremurele călătoresc mai repede prin nucleul dintre polii nord și sud decât peste ecuator.) Toate lucrurile fiind egale, cristalele ar trebui aliniate aleatoriu.

Pe măsură ce gravitația redistribuie cristalele, le aduce într-un fel de „flux”, conform modelului lor de computer. „Imaginați-vă aruncând bastoane într-un râu”, spune Frost. „Dacă râul curge, bețele se vor alinia cu debitul.” În mod similar, deoarece nucleul interior curge, cristalele se aliniază cu acesta și formează o rețea ordonată care servește ca un interstatal de mare viteză pentru cutremurele subterane.

Pentru a înțelege legătura dintre această asimetrie și câmpul magnetic, este nevoie de mai multe cercetări. Dar având în vedere rolul vital pe care îl joacă această armură planetară în existența noastră, merită să investigăm procesele care stau la baza acesteia. Oamenii de știință știau de mult că câmpul magnetic se inversează din când în când și că acesta se slăbește temporar în timpul tranziției. Dar nu este evident de ce. Când vine vorba de noi descoperiri despre nucleul Pământului, Frost spune: „Întrebarea este întotdeauna: „Se referă asta la inversarea câmpului magnetic?”.”

Sursa

Citește și: 10 simptome ciudate din timpul sarcinii care sunt total normale | DeStiut.ro

Citește și: Turism spațial! Ce ar însemna pentru planeta noastră o industrie a turismului spațial? | DeStiut.ro

Citește și: Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu | DeStiut.ro