DE STIUTSOCIALSTIRI

Avion indonezian se prăbușește în mare după decolare, transportând 62 de călători | DeStiut.ro

Boeing 737-500, un zbor Sriwijaya Air, decolase din Jakarta. Oficialii au declarat că au găsit părți umane și, eventual, o parte din epavă.

Avion indonezian se prăbușește în mare după decolare, transportând 62 de călători

Un avion de pasageri care transporta peste 60 de persoane s-a prăbușit sâmbătă în Marea Java, la câteva minute după ce a decolat din capitala Indoneziei, Jakarta, au declarat oficialii indonezieni, aducând o atenție reînnoită asupra unei națiuni blestemate de mult timp de dezastrele aviatice.

Soarta avionului, un Boeing 737-500, a dus, de asemenea, la potențialul de a atrage pe gigantul aviației americane cu probleme într-o publicitate mai proastă, chiar dacă cauza accidentului încă nu a fost stabilită.

Ministerul Transporturilor din Indonezia a declarat că ultimul contact cu avionul, zborul aerian Sriwijaya 182, a fost la 14:40, ora locală. Avionul era îndreptat spre orașul Pontianak de pe insula Borneo. Avea 62 de persoane la bord, potrivit Ministerului Transporturilor. La patru minute după ce a decolat pe fondul unei ploi abundente din sezonul musonului, după o întârziere a vremii nefavorabile, avionul „de 26 de ani” a pierdut peste 10.000 de metri altitudine în mai puțin de 60 de secunde, potrivit Flightradar24, serviciul de urmărire a zborului.

Avion indonezian se prăbușește în mare după decolare, transportând 62 de călători
Traiectoria zborului / Credit: Flightradar24 via The New York Times

Duminică dimineață, poliția din Jakarta a spus că părți umane și câteva haine de la pasageri au fost găsite în apele aflate la nord-vest de capitala Indoneziei. Agenția Națională de Căutare și Salvare din Indonezia a mai spus că a găsit bucăți de resturi despre care se crede că provin din epava avionului. Zona în care au fost descoperite rămășițele și resturile este cunoscută sub numele de Thousand Islands.

Autoritățile indoneziene au cerut membrilor apropiați ai familiilor să furnizeze probe ADN sau dosare dentare și medicale ale pasagerilor pentru a accelera procesul de identificare a rămășițelor.

Boeing a recunoscut prăbușirea de sâmbătă, spunând pe Twitter: „Gândurile noastre sunt cu echipajul, pasagerii și familiile lor. Suntem în contact cu clienții noștri și suntem pregătiți să îi sprijinim în acest moment dificil.” CFM International, care a fabricat motoarele avionului, a declarat într-un comunicat că acordă asistență tehnică autorităților indoneziene și Sriwijaya Air.

Sectorul aviației din Indonezia, o țară în curs de dezvoltare cu mii de insule locuite, a fost afectat de ani de zile de accidente și decăderi de siguranță. Întrucât companiile aeriene indoneziene, în special transportatorii cu preț redus, au crescut rapid pentru a acoperi un vast arhipelag, industria aeriană internă a fost subminată de întreținerea avioanelor de calitate și de respectarea cavalerilor la standardele de siguranță.

Citește și: Un al doilea vaccin împotriva coronavirusului făcut de China, considerat a fi eficient | DeStiut.ro

Avionul Sriwijaya Air care a dispărut sâmbătă de pe ecranele radar provine din seria 737 500 a Boeing, care este considerat un model de cal de călătorie cu ani de zbor în siguranță. Oricare ar fi cauza, prăbușirea vine într-un moment teribil pentru Boeing, a cărui reputație și linia de jos au fost devastate de două prăbușiri la bordul avioanelor sale, 737 Max de acum doi ani.

În 2018, Lion Air Flight 610 a plonjat în Marea Java cu 189 de persoane la bord, după ce sistemul antistall al avionului 737 Max a „funcționat” defectuos. Un alt 737 Max s-a prăbușit în Etiopia în martie 2019 după o activare eronată similară a sistemului antistall.

În total, 346 de persoane au murit în acele accidente, care au dus la blocarea flotei Max la nivel mondial, au declanșat anchete penale, au adus un control intens din partea guvernelor din întreaga lume și au condus la demiterea șefului executiv al Boeing. În noiembrie, Administrația Federală a Aviației a devenit prima autoritate aeriană majoră care și-a anulat interdicția asupra avionului, după ce a necesitat actualizări de software, recablare și recalificare a pilotului. La sfârșitul lunii decembrie, American Airlines a devenit primul transportator american care a reluat zborurile programate la bordul 737 Max.

„Suntem foarte îngrijorați de acest incident. Sperăm că rugăciunile voastre vor ajuta procesul de căutare să se desfășoare bine și fără probleme. Ceea ce vom face, de asemenea, este să oferim cea mai bună asistență posibilă familiilor.”

– Jefferson Irwin Jauwena, directorul executiv al Sriwijaya Air

Analiștii din aviația indoneziană au declarat că acest accident ar putea pune în pericol viabilitatea Sriwijaya Air, mai ales că pandemia coronavirus a golit cerul indonezian de multe avioane.

„Sriwijaya încearcă din greu să supraviețuiască, iar pandemia o îngreunează. Acest accident poate însemna sfârșitul.”

– Gerry Soejatman, expert în aviație indonezian

Piloții indonezieni s-au plâns, de asemenea, că coronavirusul le-a redus oportunitățile de a-și exersa abilitățile și de a-și reîmprospăta antrenamentul. La un moment dat în timpul pandemiei, Sriwijaya Air opera doar cinci avioane, a spus domnul Soejatman, reducând moralul echipajului.

La Comitetul Național pentru Siguranța Transporturilor din Indonezia, anchetatorii s-au pregătit pentru sarcina extrem de familiară de a afla ce a mers prost pe cerul națiunii. „Ori de câte ori auzim acest tip de știri, ne pregătim”, a declarat sâmbătă Ony Suryo Wibowo, investigator al comisiei. „Colectăm toate informațiile pe care le putem obține.”

Citește și: Donald Trump, blocat de Facebook până la sfârșitul mandatului! | DeStiut.ro

Citește și: SUA au pierdut 140.000 de locuri de muncă în decembrie, pe măsură ce economia a explodat | DeStiut.ro

Citește și: Mașinile electrice au atins un record de 54% din vânzările din Norvegia, în timp ce Volkswagen îl depășește pe Tesla | DeStiut.ro

sursa