DE STIUTLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRI

Trupele române vor ajuta la evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO | DeStiut.ro

Trupele române vor ajuta la evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATOPhoto Credit: Presidency.ro

Potrivit unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), România va participa cu 200 de soldați la operațiunea militară de evacuare și relocare a cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan și membrii familiei lor. Forțele române vor participa la operațiune începând cu luna august, timp de maximum 6 luni, a raportat Agerpres.

„Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale. În acest sens, pe baza elementelor de planificare iniţială comunicate de Comandamentul Forţelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a hotărât participarea Armatei României la această operaţie de evacuare şi relocare a cetăţenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Membrii CSAT au ajuns la concluzia că gestionarea consecințelor situației din Afganistan pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv în ceea ce privește lecțiile învățate, va fi unul dintre aspectele importante ale îmbunătățirii cooperării practice în complementaritate între NATO și UE și România va participa la acest efort.”

– Administraţia Prezidenţială într-un comunicat

Citește și: Forţele Aeriene Române au mai evacuat un român din Kabul, iar alți 14 au ajuns la aeroport | DeStiut.ro

CSAT s-a întâlnit miercuri, 25 august, pentru a discuta situația din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România.

„Pentru România, schimbarea regimului în Afganistan poate avea consecințe de securitate din cauza pericolelor pe care le prezintă extremismul, terorismul, exportul instabilității în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarată. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și a cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, solidar, împreună cu partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză.”

– Administraţia Prezidenţială după ședința CSAT.

Membrii CSAT au decis, de asemenea, vor continua eforturile pentru a aduce în singuranță, în România, cetățenii afgani care au lucrat cu autoritățile române și organizații internaționale, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului sau magistrați.

Sursa

Citește și: Flăcări ca din Iad! O nouă misiune pentru pompierii români în Grecia! | DeStiut.ro

Citește și: Aproape 1,5 milioane de israelieni din 9,3 milioane de locuitori ai țării au primit a treia doză | DeStiut.ro

Citește și:D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion și nu a fost prins | DeStiut.ro