DE STIUTLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASANATATESOCIALSTIRI

Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria | DeStiut.ro

Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, NigeriaPhoto Credit: AP

Orășelul șanț Makoko este o lagună aflată la marginea Oceanului Atlantic, la o aruncătură de băț de clădirile moderne care alcătuiesc orașul Lagos, cea mai mare așezare urbană din Nigeria și principalul centru comercial și industrial al acestui stat. În această mahala, care se întinde pe o lungime de 10 km trăiesc, conform estimărilor, între 150.000 la 250.000 de oameni. Condițiile de trai de aici sunt cu mult sub nivelul de subzistență. Viața aici are un alt curs, oamenii fiind zilnic la mâna apelor.

Makoko era un mic sat pescăresc construit de pescarii care veneau din Benin pentru a câștiga bani cu mai mult de o sută de ani în urmă, înainte de a deveni o așezare urbană de 1 km2 construită ilegal. Populația este acum formată în principal din lucrători migranți din țările din Africa de Vest, care încearcă să-și câștige existența în Nigeria. Apa neagră uleioasă nu mai este potrivită pentru pescuit; emite un miros înțepător și un strat gros de spumă albă se adună în jurul piloților de baracă.

Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria
Photo Credit: AP
Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria
Photo Credit: AP

Casele sunt construite din lemn de esență tare, susținute de stâlpi de lemn. În fiecare casă, care nu are mai mult de 20 mp2, locuiesc în medie între 6 și 10 suflete. Localnicii au inclusiv o școală și un mic lăcaș de cult construit pe acest sistem de stâlpi de susținere, iar singurul mijloc de transport care poate fi utilizat aici este barca.

Citește și: Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri | DeStiut.ro

De decenii bune locuitorii din Makoko nu au acces la infrastructura de bază, precum apa potabilă sau energia electrică, asta ca să nu mai vorbim de un sistem de gestionare a deșeurilor sau alte lucruri indispensabile și de neconceput pentru majoritatea oamenilor din țările mai dezvoltate. Singura modalitate de a obține apă potabilă este de a o cumpăra de la comercianții care o aduc din oraș sau de a aștepta rația lunară distribuită în mod gratuit de către autoritățile nigeriene.

Latrinele comunale sunt împărțite de aproximativ 15 gospodării, iar apele uzate, excrementele, deșeurile din bucătărie și sacii din polietilenă merg direct în apa pe care au locuințele. Potrivit oficialilor din Abuja, s-au încercat mai multe strămutări ale rezidenților din Makoko, ultima în iulie 2012, însă fără prea mult succes. Oamenii trăiesc din pescuit, este singurul lucru care știu să-l facă și le este greu să se despartă de această zonă care, în ciuda neajunsurilor, le poate oferi o masă caldă și un adăpost deasupra capului.

Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria
Photo Credit: AP

Strigătele mass-media în urma demolării și protestul comunității au condus guvernul de stat să anunțe un plan de regenerare pentru a oferi cazare pentru 250.000 de persoane și oportunități de angajare pentru încă 150.000. Recent, o echipă de arhitecți a conceput o școală plutitoare construită din butoaie de plastic care are spațiu pentru sălile de clasă, precum și zona de joacă.

Sursa

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

Citește și: 10 simptome ciudate din timpul sarcinii care sunt total normale | DeStiut.ro

Citește și: Top 10 tuneluri secrete și pasaje subterane din Irlanda | DeStiut.ro