DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASOCIALSTIRITravel

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri | DeStiut.ro

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteriCredit: Meier & Poehlmann / Wikimedia

La fel ca mulți oameni de la periferia orașului Yanan (China), Ren Shouhua s-a născut într-o peșteră și a locuit acolo până când a obținut un loc de muncă în oraș și s-a mutat într-o casă de beton. S-a străduit să-și îmbunătățească viața, dar Ren, în vârstă de 46 de ani, intenționează să se mute înapoi într-o peșteră când se va ajunge la pensie.

„Este răcoros vara și cald iarna. Este liniștit și sigur”, a spus Ren care s-a mutat în Xian, capitala provinciei Shaanxi, la vârsta de 20 de ani. „Când îmbătrânesc, aș vrea să mă întorc la rădăcinile mele.”

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri, multe dintre ele în provincia Shaanxi, unde platoul Loess, cu stâncile sale distincte de sol galben, poros, face săpatul ușor și locuința peșterii o opțiune rezonabilă. Fiecare dintre peșterile provinciei, – yaodong , în chineză – are de obicei o cameră lungă boltită săpată în latura unui munte cu o intrare semicirculară acoperită cu hârtie de orez sau cuverturi colorate.

Oamenii atârnă decorațiuni pe pereți, adesea un portret al lui Mao Tse-tung sau o fotografie a unei vedete de film scoase dintr-o revistă lucioasă. Peșterile mai bune ies din munte și sunt întărite cu zidărie de cărămidă. Unele sunt conectate lateral, astfel încât o familie poate avea mai multe camere. Se poate aduce electricitate și chiar apă curentă. „Majoritatea nu sunt atât de fanteziste, dar am văzut niște peșteri cu adevărat frumoase: tavane înalte și spațioase, cu o curte frumoasă în față, unde poți să faci mișcare și să stai la soare”, a spus Ren, care lucrează ca șofer și este fiul unui fermier de grâu și mei.

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

Peșterile au un rol important în istoria modernă chineză. Marșul lung, celebra retragere a Partidului Comunist din anii 1930, s-a încheiat lângă Yanan, unde Mao s-a refugiat în peșteri. În „Steaua roșie peste China”, scriitorul Edgar Snow a descris o universitate a Armatei Roșii care „a fost probabil singurul sediu din lume de „învățământ superior” ale cărui săli de clasă erau peșteri rezistente la bombe, cu scaune și birouri de piatră și cărămidă, tabele și pereți de calcar și lut.”

Liu Jiaping, directorul Centrului de Cercetare a Arhitecturii Verzi din Xian și poate cel mai important expert în viața peșterilor, a ajutat la proiectarea și dezvoltarea unei versiuni modernizate a locuințelor peșterii tradiționale, care în 2006 a fost finalistă pentru un premiu World Habitat Award, sponsorizat de o fundație britanică dedicată locuințelor durabile, notează LA Times.

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri

Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri

Locuințele în peșteri actualizate sunt construite împotriva stâncii pe două niveluri, cu deschideri peste arcade pentru lumină și ventilație. Fiecare familie are patru camere, câte două pe fiecare nivel. „Este ca și cum ai locui într-o vilă. Peșterile din satele noastre sunt la fel de confortabile ca apartamentele elegante din oraș.”, a declarat Cheng Wei, în vârstă de 43 de ani, un oficial al Partidului Comunist care locuiește într-una dintre casele peșteră din satul Zaoyuan de la periferia orașului Yanan. „O mulțime de oameni vin aici ca să ne închirieze peșterile, dar nimeni nu vrea să se mute.”

Atunci când sunt dotate cu facilităţi moderne, cum ar fi apă curentă şi electricitate, o singură peşteră cu trei camere, cu baie ataşată şi o suprafață de doar 70-75 de metri pătrați, poate costa 40.000-45.000 de dolari. Totuşi, cele mai multe dintre aceste locuinţe nu sunt de vânzare, fiind moştenite din tată în fiu.

Citește și: De ce le place oamenilor să primească complimente? | DeStiut.ro

Cu toate acestea, multe peșteri nu sunt de vânzare sau de închiriat, deoarece sunt transmise de la o generație la alta, deși pentru câte generații oamenii nu pot spune adesea. Pentru cei cu spiritul aventurier, o peşteră simplă, cu o cameră, se închiriază cu 30 de dolari pe lună.

Avantajele sunt uşor de observat. În primul rând, amenajarea lor nu reclamă prea multe materiale de construcții. Nu au pereți exteriori, nici acoperiș, iar faptul că sunt săpate în pământ le asigură o bună termoizolare.

Sursa

Citește și: 10 simptome ciudate din timpul sarcinii care sunt total normale | DeStiut.ro

Citește și: Prima dovadă a moleculelor de membrană celulară în spațiu | DeStiut.ro

Citește și: Top 10 tuneluri secrete și pasaje subterane din Irlanda | DeStiut.ro