DE STIUTINEDITSTIRI

O prognoză solară cu vești bune! Soarele a intrat într-o nouă fază | DeStiut.ro

O prognoză solară cu vești bune! Soarele a intrat într-o nouă fază

Un grup internațional de oameni de știință a anunțat că soarele a ieșit din cea mai liniștită parte a ciclului său de 11 ani al petelor solare și a intrat acum în cel de-al 25-lea ciclu numerotat. (Numerotarea ciclurilor petelor solare a început din 1755.)

Cercetătorii au prezis că următorul ciclu va fi unul destul de liniștit. Oamenii de știință solari urmăresc ciclul prin fluxul și refluxul în numărul de pete solare, care reflectă nivelul de ferocitate din câmpurile magnetice ale soarelui. Petele solare pot arunca explozii de radiații numite rachete solare, precum și erupții uriașe de particule cunoscute sub numele de erupții coronare masive.

Dacă o erupție coronară masivă ar lovit Pământul, ar putea răsturna civilizația modernă, dărâmând sateliții și provocând întreruperi continentale. O astfel de explozie solară în 1859, cunoscută sub numele de evenimentul Carrington, a perturbat sistemele telegrafice. Astăzi, lumea este mai interconectată electric, iar transformatoarele gigant care fac parte din rețelele electrice sunt considerate a fi deosebit de vulnerabile.

Așa cum economiștii așteaptă luni pentru a declara începutul sau sfârșitul unei recesiuni, oamenii de știință întârzie astfel de pronunțări pentru ciclurile solare, deoarece mediază numărul de pete solare pe parcursul a 13 luni pentru a evita erori de fluctuații pe termen scurt ale activității soarelui. Acum nouă luni, în decembrie, ciclul petelor solare a atins cea mai calmă stare a sa.

Citește și: Muzica salvată de platformele de streaming. Artiștii nu sunt foarte încântați… | DeStiut.ro

„De atunci a crescut încet, dar în mod constant”, a spus Lisa Upton, om de știință solar la Space Systems Research Corporation și co-președinte al Solar Cycle 25 Prediction Panel, care este sponsorizat de NASA și de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică. În ultimii 50 de ani, ciclurile solare au devenit din ce în ce mai slabe, ceea ce i-a determinat pe unii oameni de știință să speculeze că soarele s-ar putea afla pe vârful unei lungi perioade de liniște.

Ultimul maxim solar, cu un număr mediu de pete solare de 114, a fost cel mai slab din 1928 și al patrulea cel mai slab peste tot. Panoul de predicție se așteaptă ca activitatea din acest ciclu solar să fie mult sub medie, cu un vârf de 115 în numărul de pete solare, ± 10. Asta ar fi cam la fel ca ultimul ciclu. Se estimează că maximul va avea loc în iulie 2025.

„Dacă acest lucru s-ar dovedi a fi adevărat, acesta ar face ciclul 25 aproape identic cu ciclul solar 24”, a spus Douglas A. Biesecker de la Space Weather Prediction Center din Boulder, Colorado, celălalt copreședinte al panoului. Un ciclu foarte activ atinge un număr de pete solare mai mare de 200, a spus el.

Previziunile fiecărui om de știință variază încă foarte mult, unii prezicând un ciclu și mai liniștit, iar alții prevăd o revenire la niveluri superioare. „Am ajuns foarte bine la modelarea evoluției câmpurilor magnetice polare”, a spus dr. Upton. „Acesta este unul dintre cei mai buni indicatori pentru amplitudinea ciclului următor și a fost una dintre principalele caracteristici la care s-a uitat panoul de predicții.”

Chiar și în timpul ciclurilor solare mai slabe, soarele poate declanșa explozii gigantice. În 2012, o erupție care rivalizează cu evenimentul Carrington a izbucnit pe suprafața soarelui, dar din fericire nu a vizat Pământul. Totuși, un soare mai liniștit crește șansele ca planeta noastră să nu fie lovită de un cataclism solar în următorii 11 ani.

Citește și: Dacia Spring bate record după record la vânzări după doar câteva ore de la deschiderea precomenzilor! | DeStiut.ro

sursa

Citește și: Ofiţerul de poliţie acoperă cu haina lui câinele lovit de maşină până la sosirea ajutoarelor | DeStiut.ro

Citește și: O fetiță de 2 ani a dispărut timp de 2 zile! câinele ei i-a rămas alături tot timpul și este considerat un erou! | DeStiut.ro

Citește și: Șoc și groază pentru o echipă de arheologi! Cercul de piatră „antic” despre care se crede că are o vechime de mii de ani a fost construit de fapt în anii 1990?! | DeStiut.ro