DE STIUTINEDITSTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Cercetătorii au creat roboții vii, care au memorie proprie și se pot asambla singuri | DeStiut.ro

Din celulele pielii de broască a fost creat un robot viu microscopic, care se poate vindeca și alimenta.

Cercetătorii au creat roboții vii, care au memorie proprie și se pot asambla singuriCredit: Douglas Blackiston via New Scientist

Xenobots, numit după specia de broască Xenopus laevis din care provin celulele, a fost descris pentru prima dată anul trecut. Acum echipa din spatele roboților și-a îmbunătățit designul și a demonstrat noi capacități.

Pentru a crea xenobotii sferici, Michael Levin de la Universitatea Tufts din Massachusetts și colegii săi au extras țesuturi din embrioni de broască de 24 de ore, care s-au format în structuri sferoide după o manipulare fizică minimă.

Noua versiune include o gamă largă de upgrade-uri. Ei sunt capabili să se adune într-un corp dintr-o serie de celule unice, nu au nevoie de celule musculare pentru a se deplasa și au o memorie care poate fi utilizată pentru a înregistra lucrurile care li se întâmplă. De asemenea, sunt mai rapizi și mai capabili decât prima versiune și au o durată de viață mai lungă. Ei pot lucra împreună ca un colectiv și se pot vindeca singuri.

Xenobotii, care au o dimensiune cuprinsă între un sfert și jumătate de milimetru, funcționează în roiuri de roboți, ceea ce înseamnă că un grup de xenobiți individuali pot lucra împreună pentru a finaliza o sarcină. Deoarece sunt create din celule, xenobotii se despart în cele din urmă și sunt total biodegradabili, spune membrul echipei Douglas Blackiston, tot la Universitatea Tufts. Prin urmare, speră că pot fi utilizate pentru aplicații biomedicale și de mediu.

Citește și: Noul Pașaport al călătorului: aplicația mobilă IATA Travel Pass! Când va fi disponibilă în România? | DeStiut.ro

Citește și: Google Alphabet X lucrează la un proiect cu numele de cod „Wolverine”, care va oferi utilizatorilor superputeri | DeStiut.ro

„Robotiștii se uită la inteligența roiului de mult timp, biologii studiază inteligența roiului în organisme. Acesta este ceva intermediar, ceea ce cred că este cam interesant”, spune Josh Bongard, membru al echipei de la Universitatea din Vermont. „Îmi sugerează, cel puțin ca robotist, că este o cale mai bună spre a face roiuri de mașini utile decât pentru a face roiuri din părți robotizate tradiționale?”

Încercările anterioare de a crea roboți vii, precum un gândac controlat fără fir, au implicat manipularea animalelor vii, ridicând îngrijorări etice. Xenoboti diferă de aceștia deoarece sunt compuși în întregime din celule vii.

„Abordarea aici este poate din punct de vedere etic cea mai puțin problematică, deoarece totul este in vitro, încep doar cu celule, nu au neuroni, deci nu este un animal”, spune Auke Ijspeert la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, implicat în cercetare. „Chiar sunt celule pe care le manipulează, așa că mi se pare poate cel mai curat mod.”

Dar xenobotii seamănă mai mult cu organismele vii sau cu roboții tradiționali? „Nu mă simt mai aproape de un răspuns. Fie că sunt roboți, fie că sunt broaște, fie că sunt cu totul altceva”, spune Bongard.

sursa

Citește și: Nooka Space, rețeaua de birouri de proximitate inteligente și mobile, vine în România! | DeStiut.ro

Citește și: Tehnologia inteligenței artificială este promițatoare, dar nu este o poțiune magică! | DeStiut.ro

Citește și: Dacia Spring bate record după record la vânzări după doar câteva ore de la deschiderea precomenzilor! | DeStiut.ro