DE STIUTINEDITLIFE STYLESOCIALSTIRITechnologyTEHNOLOGIE

Tehnologia inteligenței artificială este promițatoare, dar nu este o poțiune magică! | DeStiut.ro

Tehnologia inteligenței artificială este promițatoare, dar nu este o poțiune magică!

Când auziți de inteligența artificială, încetați să vă mai imaginați computere care pot face tot ce putem face, dar mai bine. Cade Metz de la The New York Times a vorbit despre noua sa carte despre AI (Artificial intelligence), prin care vrea să înțelegem că tehnologia este promițătoare, dar are dezavantajele sale: în prezent este mai puțin capabilă decât oamenii și este codificată cu prejudecăți umane.

Ce este (și nu este) inteligența artificială? În primul rând este un termen pentru o colecție de concepte care permit sistemelor informatice să funcționeze vag precum creierul uman. Unele dintre rapoartele lui Cade Metz, inclusiv noua sa carte, se concentrează pe unul dintre aceste concepte: o rețea neuronală, un sistem matematic care poate analiza datele și identifica tiparele.

Dacă faceți mii de fotografii cu pisici și le introduceți într-o rețea neuronală, de exemplu, aceasta poate învăța să recunoască tiparele care definesc cum arată o pisică. Primele rețele neuronale au fost construite în anii 1950, dar de zeci de ani nu și-au îndeplinit cu adevărat promisiunea. Acest lucru a început să se schimbe în jurul anului 2010.

Ce s-a schimbat? De-a lungul anilor, rețelele neuronale au avut două limitări semnificative: insuficiența datelor și insuficiența puterii de procesare a computerului. Internetul ne-a oferit o serie de date și, în cele din urmă, oamenii de știință au avut suficientă putere de calcul pentru a trece prin toate.

Unde ar putea oamenii să vadă efectele rețelelor neuronale? Această idee a schimbat multe tehnologii în ultimii 10 ani. Asistenții digitali precum Alexa, mașinile fără șofer, roboții de chat, sistemele informatice care pot scrie poezie, sistemele de supraveghere și roboții care pot ridica produse în depozite se bazează pe rețele neuronale.

Uneori se simte că oamenii vorbesc despre inteligența artificială ca și cum ar fi o poțiune magică. Păcatul inițial al pionierilor AI a fost că l-au numit inteligență artificială. Când auzim termenul, ne imaginăm un computer care poate face orice poate face omul. Nu a fost cazul în anii 1950 și nu este adevărat acum.

Oamenii nu realizează cât de greu este duplicarea raționamentului uman și capacitatea noastră de a face față incertitudinii. O mașină cu pilot automat poate recunoaște ceea ce se află în jurul ei – în unele privințe mai bine decât oamenii. Dar nu funcționează suficient de bine pentru a conduce oriunde în orice moment sau pentru a face ceea ce oamenii fac, cum ar fi să reacționeze la ceva surprinzător pe drum.

Citește și: Muzica salvată de platformele de streaming. Artiștii nu sunt foarte încântați… | DeStiut.ro

Ce dezavantaje există din rețelele neuronale și AI?

Foarte multe. Mașinile vor fi capabile să genereze dezinformare la scară masivă. Nu va exista nicio modalitate de a spune ce este real online și ce este fals. Armele autonome au potențialul de a fi, de asemenea, incredibil de periculoase.

Și cel mai înspăimântător este că multe companii au promovat algoritmii ca o utopie care elimină toate defectele umane. Nu. Unele rețele neuronale învață din cantități masive de informații de pe internet – iar aceste informații au fost create de oameni. Asta înseamnă că se construiesc sisteme informatice care prezintă subiectivitatea umană – împotriva femeilor și a persoanelor de culoare, de exemplu.

Unii tehnologi americani, inclusiv fostul director executiv Google, Eric Schmidt, spun că Statele Unite nu iau suficient de în serios inteligena artificială și că riscăm să rămânem în spatele Chinei. Cât de reală este această preocupare? Este legitim, dar complicat. Schmidt și alții vor să încerce să se asigure că cea mai importantă tehnologie AI este construită în interiorul Pentagonului, nu doar în cadrul companiilor gigant de tehnologie precum Google.

În Statele Unite, cele mai bune talente tehnologice ale sale provin adesea din străinătate, inclusiv din China. Închiderea frontierelor către experții din domeniu ar putea face rău pe termen lung, explică Cade Metz.

sursa

Citește și: Dacia Spring bate record după record la vânzări după doar câteva ore de la deschiderea precomenzilor! | DeStiut.ro

Citește și: Google Alphabet X lucrează la un proiect cu numele de cod „Wolverine”, care va oferi utilizatorilor superputeri | DeStiut.ro

Citește și: O prognoză solară cu vești bune! Soarele a intrat într-o nouă fază | DeStiut.ro