DE STIUTSTIRI

Atac terorist la Viena! 5 morți și 17 răniți în urma focurilor de armă din Austria! | DeStiut.ro

Conform oficialilor, atacatorul era un „simpatizant” ISIS

Atac terorist la Viena! 5 morți și 17 răniți în urma focurilor de armă din Austria!Credit: YouTube

Un atac terorist din centrul Vienei, luni seara, a lăsat cel puțin patru persoane moarte și multe alte rănite, inclusiv un ofițer de poliție, au spus oficialii guvernamentali. Ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer, l-a numit pe acest armat drept „simpatizant” al Statului Islamic la o conferință de presă de marți dimineață. El nu a dezvăluit numele bărbatului, dar a spus că poliția i-a percheziționat apartamentul.

Poliția încă căuta marți dimineață posibili complici, aproximativ 1.000 de ofițeri fiind împărțiți în toată Viena. Căutările au fost concentrate în centrul Vienei, iar oficialii au îndemnat oamenii să evite zona. Conform Ministrului de interne, omul înarmat ucis de poliție purta o centură care arăta ca un dispozitiv exploziv, dar ulterior s-a dovedit a fi falsă. Cel puțin 14 persoane au fost rănite, șase dintre ele fiind în stare gravă, potrivit Harold Soros, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

„Este cu siguranță un atac terorist”, a declarat cancelarul Austriei, Sebastian Kurz. Poliția din Viena a declarat inițial că atacul, care a început în jurul orei 20:00, a implicat „mai mulți suspecți înarmați cu puști”. Tragerile au avut loc în inima capitalei austriece, cu câteva ore înainte de începerea la miezul nopții a unui blocaj la nivel national. „Am devenit victima unui dezgustător atac terorist care încă se desfășoară”, a declarat cancelarul Kurz într-o adresă televizată adresată națiunii chiar înainte de miezul nopții.

Pe măsură ce noaptea trecea, mai multe focuri de armă au fost raportate în altă parte din Primul District al Vienei. Oficialii poliției au descris o situație haotică, cu mai multe „schimburi de focuri”. Vehiculele de urgență au blocat străzile, iar o linie de tramvai prin zonă a fost oprită. Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână acasă și să evite mijlocul orașului, iar copiii nu vor merge la școală marți.

Atac terorist la Viena! 5 morți și 17 răniți în urma focurilor de armă din Austria!
Credit: YouTube

Cu ținta neclară, autoritățile au descurajat speculațiile.

Zona în care au fost raportate pentru prima dată tragerile este o „pânză” strânsă de străzi pline de baruri și pub-uri, cunoscută local ca „Triunghiul Bermudelor”. De asemenea, găzduiește templul principal al Vienei, sinagoga Seitenstettengasse – dar nu este clar care a fost ținta clară sau țintele atacatorilor.

Președintele Comunității Religioase Evreiești din Austria, Oskar Deutsch, a declarat pe Twitter că primul foc de armă a avut loc „în imediata vecinătate” a templului, dar că acesta era închis la acel moment. „Nu este clar acum dacă templul principal a fost ținta”, a spus el.

„Vă rog să nu răspândiți zvonuri, acuzații, speculații sau un număr neconfirmat de victim. Asta nu ajută deloc! Rămâneți înăuntru, adăpostiți-vă, stați departe de locurile publice.”

– declarația poliției pe Twitter

Atacatorii au lovit în timp ce austriecii s-au adunat în aer liber pentru a se bucura de o ultimă seară înainte ca țara să impună noi măsuri stricte pentru controlul pandemiei. Toate acestea s-au schimbat într-o clipă.

„În prezent mă aflu într-unul dintre restaurantele care se află chiar lângă locul unde au avut loc atacurile. Sunt aici cu verii mei pentru că am vrut să petrecem o noapte frumoasă împreună înainte de izolare. Tocmai am văzut destul de mulți oameni alergând, nu am avut nici o idee despre ce se întâmplă, apoi am auzit împușcăturile și câțiva oameni țipând.”

– Julia Schrammel, o studentă de 24 de ani

Sunetul sirenelor și al elicopterelor a umplut aerul nopții, în timp ce austriecii se străduiau să înțeleagă ceea ce se întâmpla. Martorii au postat videoclipuri dramatice ale atacului din seara zilei de 2 noiembrie. Un videoclip a arătat oameni care ajutau o persoană rănită care zăcea într-o baltă de sânge, chiar lângă un restaurant de pe Ruprechtsplatz și la mai puțin de o milă de clădirea Parlamentului austriac. Mai multe scaune din zona în aer liber a restaurantului fuseseră răsturnate, parcă abandonate în grabă.

Un alt videoclip a arătat un bărbat îmbrăcat în civil care ieșea dintr-un bar sau restaurant, apoi a tras cu o pușcă de două ori pe o stradă. Încă un alt videoclip a apărut pentru a-l arăta pe același om armat pe aceeași stradă, împușcând un om, apoi revenind câteva secunde mai târziu pentru a-l împușca de două ori. Alte videoclipuri arătau oameni care fugeau pentru a se ascunde pe unde apucau, în timp ce împușcăturile răsunau pe străzi, iar ofițerii de poliție, puternic înarmați, luau poziții.

Citește și: Români reținuți în Anglia, după ce s-au folosit de copilul lor pentru a fura un ceas de 67.000 de lire sterline | DeStiut.ro

Liderii mondiali, oficialii guvernamentali și politicienii au condamnat atacurile de la Viena, oferind condoleanțe victimelor și familiilor acestora. Președintele francez, Emmanuel Macron, a postat un mesaj de susținere pe Twitter în limba germană, în care se referea la recentele atacuri teroriste din țara sa: „Noi, francezii, împărtășim șocul și durerea poporului austriac după atacul de la Viena. După Franța, a fost atacată o altă țară prietenă. Aceasta este Europa noastră. Dușmanii noștri trebuie să știe cu cine au de-a face. Nu vom ceda.”

În ajunul alegerilor din Statele Unite, întrucât mulți din țară se temeau de potențialele neliniști, președintele Trump și-a trimis pe Twitter condoleanțele: „Rugăciunile noastre sunt cu oamenii din Viena după un alt act de terorism în Europa. Aceste atacuri rele împotriva oamenilor nevinovați trebuie să înceteze. SUA este alături de Austria, Franța și toată Europa în lupta împotriva teroriștilor, inclusiv a teroriștilor islamici radicali.”

Consilierul pentru securitate națională al domnului Trump, Robert C. O’Brien, a declarat că țara se roagă pentru oamenii din Viena: „Suntem alături de Austria, Franța și toată Europa în lupta împotriva terorismului.”

Joseph R. Biden Jr., adversarul democratic al lui Trump, a spus că el și soția sa, Jill, „țineau victimele și familiile lor în rugăciunile noastre”. El a adăugat: „Trebuie să fim toți uniți împotriva urii și violenței.”

Citește și: Carantină de patru săptămâni confirmată în cel mai recent anunț al lui Boris Johnson | DeStiut.ro

Atac terorist la Viena! 5 morți și 17 răniți în urma focurilor de armă din Austria!

Austria, ținta atacurilor teroriste de-a lungul anilor

Austria, și în special Viena, a fost o țintă de-a lungul anilor pentru atacuri teroriste, adesea cu rezultate mortale. Tensiunile religioase și politice, uneori fără o legătură clară cu Austria, au dus la violențe sporadice care au ucis și rănit atât civilii, cât și personalitățile politice de acolo. În 1975, o ședință a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol din oraș a fost asaltată de șase bărbați cu mitralieră. Au ucis trei persoane și au luat cel puțin 60 de ostatici. Un grup care și-a asumat responsabilitatea a exprimat atacul ca „un act de contestare și informare politică” care vizează „alianța dintre imperialismul american și forțele reacționare care capitulează în patria arabă”.

În 1981, Heinz Nittel, un lider al partidului socialist austriac și șeful Societății de Prietenie Austria-Israel, a fost asasinat în afara casei sale de un atacator asociat cu un grup palestinian militant. Sinagogile din Viena au fost, de asemenea, supuse atacurilor. Două persoane au fost ucise în 1981 când teroriștii au atacat un templu cu grenade și arme de foc. Atacul a avut loc la câteva săptămâni după ce două mici bombe au detonat în fața Ambasadei Israelului.

Chiar după Crăciunul din 1985, panica a cuprins aeroportul din Viena, când trei bărbați înarmați au luat cu asalt sala de check-in și au deschis focul cu mitraliere, ucigând trei persoane și rănind alte zeci. Martorii de la acea vreme au declarat că atacul a început în momentul în care se îmbarca un zbor El Al Israel Airlines. Atacul părea coordonat cu un alt check-in El Al cu 10 minute mai devreme, la Roma.

Din 1993 până în 1997, o serie de bombe poștale și alte dispozitive explozive, inclusiv unul care a rănit primarul din Viena, au stârnit temeri privind terorismul neo-nazist în creștere în țară. Bărbatul care a fost condamnat la atacuri a spus că scopul său a fost să creeze o reunificare a zonelor de limbă germană.

Citește și: Calea Lactee este plină de planete, dar astronomii au prima dovadă a unei planete într-o altă galaxie | DeStiut.ro

Citește și: Boris Johnson promite că va proteja 30% din terenurile Marii Britanii până în 2030 | DeStiut.ro

Citește și: Sadio Mane: Nu doar un mare jucător de fotbal, ci și un mare om | DeStiut.ro

sursa