DE STIUTLIFE STYLESANATATESTIRITravel

Boris Johnson impune blocarea dură a Marii Britanii în urma răspândirii noii tulpini Covid-19 | DeStiut.ro

Boris Johnson impune blocarea dură a Marii Britanii în urma răspândirii noii tulpini Covid-19

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a reintrodus luni un lockdown în Anglia, în urma noii tulpini de coronavirus mult mai transmisibilă ce alimentează creșterea infecțiilor și a spitalizărilor din țară. „Este clar că trebuie să facem mai multe pentru a avea control asupra noii tulpini.”, a spus Johnson. „Asta înseamnă că guvernul vă instruiește din nou să rămâneți acasă”.

În timpul discursului său televizat către națiune, Boris Johnson a reintrodus măsurile observate în timpul primului lockdown din primăvara anului trecut, inclusiv închiderea școlilor gimnaziale și primare pentru toți, cu excepția copiilor lucrătorilor cheie și a copiilor vulnerabili. El a adăugat că acest lucru înseamnă că nu va fi „posibil sau corect ca toate examenele să se desfășoare în această vară ca de obicei” și că sunt puse în aplicare aranjamente alternative.

Oamenilor li se va permite să-și părăsească locuințele din motive limitate, cum ar fi cumpărăturile pentru produse esențiale, exerciții fizice și asistență medicală. Johnson a mai spus că oamenii ar putea pleca de acasă „pentru a scăpa de abuzurile domestice” – o problemă care a apărut mai devreme în timpul pandemiei, întrucât condițiile de izolare au agravat barierele de evadare pentru victimele violenței domestice.

Plecările internaționale sunt acum limitate la cei care au „un motiv legal permis”, cum ar fi munca. Locurile sportive în aer liber vor trebui să se închidă. Dar, spre deosebire de carantinarea din primăvară, creșele nu vor fi închise, sporturile de elită pot continua, iar lăcașurile de cult vor rămâne deschise pe baza faptului că participanții aderă la regulile de distanțare socială.

Se preconizează ca acest lockdown va ține cel puțin până la mijlocul lunii februarie. Anunțul lui Boris Johnson vine după cel al primului ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, care a anunțat un blocaj care va începe marți la miezul nopții, ora locală. Țara Galilor și Irlanda de Nord – celelalte națiuni din Marea Britanie – sunt deja blocate.

Marea Britanie a revenit în modul de criză, deoarece noile cazuri zilnice de Covid-19 au au ajuns la peste 50.000 timp de aproape o săptămână, iar spitalizările depășesc vârful din aprilie. Potrivit lui Johnson, luni au existat cu 30% mai mulți pacienți cu Covid-19 în spitalele din Anglia decât cu o săptămână mai devreme. Ministerul sănătății a declarat că țara se va muta la cel mai înalt nivel de alertă Covid-19, reflectând îngrijorarea că numărul tot mai mare de spitalizări ar putea copleși Serviciul Național de Sănătate (NHS) al țării în săptămânile următoare.

„Multe părți ale sistemelor de sănătate din cele patru țări sunt deja supuse unei presiuni imense. În prezent există rate foarte mari de transmitere comunitară, cu un număr substanțial de pacienți cu COVID în spitale și la terapie intensivă”, au declarat luni oficialii medicali din Marea Britanie într-un comunicat. „Nu suntem siguri că NHS poate face față unei creșteri susținute în continuare a cazurilor și fără alte acțiuni există un risc material ca NHS în mai multe zone să fie copleșit în următoarele 21 de zile”, au mai spus aceștia, adăugând că noua tulpină, despre care se crede că a avut originea în Marea Britanie, a dus la creșterea cazurilor „aproape peste tot”.

Citește și: Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020 | DeStiut.ro

Boris Johnson impune blocarea dură a Marii Britanii în urma răspândirii noii tulpini Covid-19

Speranțele vaccinului

Guvernul britanic își fixează speranțele pentru o cale de ieșire din acest dezastru prin programul său de vaccinare Covid-19, care a început luna trecută. Cu toate acestea, țara este departe de a vaccina milioane în grupurile prioritare menționate de Johnson, inclusiv persoanele „cu vârsta peste 70 de ani, toți lucrătorii din domeniul sănătății de front și toți cei care sunt vulnerabili din punct de vedere clinic”. Johnson sugerează că acestor grupuri li se vor oferi primele doze până la jumătatea lunii februarie. Dar, de la începutul lunii decembrie, când Marea Britanie a devenit prima din lume care administrează vaccinul Pfizer / BionTech aprobat clinic, peste 1 milion de persoane au primit imunizarea, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.

Luni, primele doze de vaccin Oxford University / AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. „Vaccinul înseamnă totul pentru mine, pentru mine este singurul mod de a reveni la viața normală”, a declarat Brian William Pinker, în vârstă de 82 de ani, după ce a primit prima doză. Dar optimismul cu privire la lansarea acestui vaccin – descris ca un „moment real esențial” de către secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a scăzut dramatic după anunțarea noilor măsuri de lockdown.

„Datorită miracolului științei, nu numai că este vizibil sfârșitul, dar știm exact cum vom ajunge acolo. Dar, deocamdată, trebuie să ne rămânem acasă, să protejăm NHS și să salvăm vieți”, a spus Johnson în timp ce își încheia discursul luni.

Citește și: Covid-19: Peste 40 de țări interzic sosirile din Marea Britanie | DeStiut.ro

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020

Instalarea furiei

Anunțul lui Johnson vine în urma apelurilor crescânde ale experților în sănătate publică, sindicatelor profesorilor și ale parlamentarilor pentru un blocaj mai strict. Sindicatele britanice ale profesorilor au criticat „redeschiderea haotică” a școlilor în această săptămână, „în timp ce rata infecției este atât de mare, expune lucrătorii din sectorul educației la un risc serios de sănătate și ar putea alimenta pandemia”, șase sindicate cu membri din sectoarele educației a spus într-o declarație comună.

Luni, studenții din Marea Britanie trebuiau să se întoarcă la școală din vacanța de Crăciun. Dar cu mai puțin de o săptămână în urmă, guvernul a anunțat că întoarcerea la școală va fi întârziată cu două săptămâni pentru aproape toți liceenii și unii copii din școala primară. Totul se va desfășura online.

Liderul opoziției din Marea Britanie, Keir Starmer, l-a îndemnat pe Johnson să ia măsuri mai dure pentru a face față creșterii „în mod ideal astăzi”, a declarat el afiliatului CNN ITV News, adăugând că abordarea sistematică britanică a restricțiilor „nu funcționează”.

Legiuitorul partidului conservator, Jeremy Hunt, care era fostul secretar al sănătății, a declarat că este „timpul să acționăm” înainte de discursul lui Johnson. „Trebuie să închidem școlile, granițele și să interzicem amestecul gospodăriei de îndată”, a scris el.

În timp ce mulți au anunțat blocarea, sindicatele din învățământ și-au continuat solicitarea ca personalul școlilor să fie prioritar pentru vaccinări, potrivit PA Media. Alții s-au plâns de lipsa notificării acordate părinților cu privire la închiderea imediată a școlilor.

„Acest lucru întrece haosul. Cum poate educația să meargă online mâine, când profesorilor li s-a spus să petreacă ultimele două săptămâni planificând redeschiderea?”, a scris pe Twitter Lisa Nandy, secretarul de externe al Partidului Laburist opus. „Ce va înlocui examenele? Și din moment ce SAGE [Grupul științific consultativ pentru situații de urgență] a spus că acest lucru ar fi aproape sigur la 22 decembrie, de ce este atât de nepregătit?” ea a adăugat în ceea ce privește procesele-verbale lansate în decembrie, care arătau că oamenii de știință au informat miniștrii că școlile ar trebui închise.

Citește și: Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie determină blocarea și interdicții de călătorie | DeStiut.ro

Citește și: Panică în Londra! Rafturile supermarketurilor se golesc din cauza cozilor imense! | DeStiut.ro

Citește și: Români reținuți în Anglia, după ce s-au folosit de copilul lor pentru a fura un ceas de 67.000 de lire sterline | DeStiut.ro

sursa