BREXITDE STIUTLIFE STYLESTIRITravel

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020 | DeStiut.ro

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020 și, începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va implementa un sistem de imigrare pe bază de puncte (points-based immigration system (PBS)) care tratează în mod egal cetățenii și non-cetățenii UE și care acordă prioritate competențelor și talentului unei persoane, în locul țării sale de proveniență.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie anul curent. Aceasta înseamnă că, de la 1 ianuarie 2021, dacă nu locuiți deja în Marea Britanie sau nu aveți drepturi în baza Acordului de Retragere, dumneavoastră, ca cetățean european, va trebui să îndepliniți anumite cerințe pentru a putea studia sau a munci în Marea Britanie. Va trebui, de asemenea, să treceți câteva verificări relevante, incluzând verificarea cazierului infracțional în Marea Britanie. Puteți continua să vizitați Marea Britanie pentru până la 6 luni fără să aplicați pentru o viză și puteți participa într-o gamă variată de activități, incluzând turismul, vizitarea familiei și prietenilor, studii pe termen scurt și activități de afaceri precum evenimente și conferințe.

În cazul în care sunteți cetățean european care la 31 decembrie 2020 locuiește în Marea Britanie, dumneavoastră și familia dumneavoastră, puteți aplica la programul de stabilire al cetățenilor UE pentru a continua să stați în Marea Britanie după 30 iunie 2021. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 30 iunie 2021. Pentru a afla mai multe informații despre programul de stabilire al cetățenilor UE și pentru a aplica, vizitați GOV.UK.

Aplicația prin sistemul de imigrare pe bază de puncte

Veți putea aplica pe GOV.UK și va trebui să demonstrați că satisfaceți criteriile relevante și să acumulați numărul de puncte necesare vizei pentru care aplicați. Programele de viză vor începe să se deschidă spre sfârșitul acestui an și vor continua în 2021. Îndrumări detaliate vor fi disponibile pe GOV.UK

Majoritatea persoanelor își vor putea completa aplicația, incluzând verificarea documentelor de identitate, cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone. Unii aplicanți vor trebui să se prezinte la un centru de aplicații pentru viză, în funcție de programul pentru care aplică și dacă au pașaport biometric sau dacă nu pot utiliza aplicația.

Va trebui să achitați o taxă de aplicare și, dacă veniți în Marea Britanie pentru mai mult de 6 luni, este posibil să trebuiască să achitați suprataxa de imigrare pentru sistemul de sănătate (Immigration Health Surcharge), care vă va permite accesul la serviciul național de sănătate al Marii Britanii (UK’s National Health Service (NHS)).

Citește și: Covid-19: Peste 40 de țări interzic sosirile din Marea Britanie | DeStiut.ro

Libera circulație între Marea Britanie și Uniunea Europeană va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020

Munca în Marea Britanie din ianuarie 2021

Viza pentru muncitorii calificați

Sistemul de imigrare pe bază de puncte va include o viză pentru muncitorii calificați. Pentru a fi eligibili pentru această viză, trebuie să demonstrați că:

  • aveți o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor autorizat de Ministerul de Interne
  • veți fi plătit cu salariul minim relevant de către sponsorul dumneavoastră (de obicei £26,500 sau rata de început pentru acel loc de muncă, oricare este mai mare)
  • puteți vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1 (din Cadrul european comun de referință pentru limbi)

Muncă calificată: Viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală

Dacă munciți într-o meserie eligibilă din sistemul de sănătate și aveți o ofertă de muncă de la NHS, sectorul de îngrijire socială sau angajatori și organizații care prestează servicii pentru NHS, sunteți capabil/ă să vorbiți limba engleză și să satisfaceți cerințele programului pentru muncitorii calificați, puteți aplica pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală pentru a veni în Marea Britanie cu familia dumneavoastră.

Va exista un sistem de intrare rapid, cu taxe reduse de aplicare și sprijin dedicat pe parcursul procesului de aplicare. În cazul în care sunteți eligibil/ă să aplicați pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală, veți fi scutit/ă și de la achitarea suprataxei de imigrare pentru sistemul de sănătate. Muncitorii din linia întâi din sectorul de sănătate și îngrijire socială care nu sunt eligibili pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală, vor trebui să achite suprataxa de imigrare pentru sistemul de sănătate și ar putea beneficia de o schemă de rambursare în care vor fi despăgubiți.

Talent global

Viza pentru talent global permite celor mai calificate persoane să vină în Regatul Unit fără o ofertă de muncă. Această viză se referă la liderii recunoscuți la nivel mondial și la liderii de mâine din știință, științe umaniste, inginerie, arte (incluzând film, modă, design și arhitectură) și tehnologie digitală, abilitățile unice ale individului îmbogățind cunoștințele, economia și societatea Regatului Unit. Oamenii de știință și cercetătorii de top beneficiază de un proces de aprobare mai rapid, ca parte a unei scheme rapide STEM.

Programe alternative pentru viza de muncă și profesii de specialitate

Există diverse alte programe pentru obținerea vizei disponibile pentru a munci în Regatul Unit, precum Start-up și viza Innovator. Există și programe de viză pentru profesii suplimentare de specialitate incluzând slujitorii religiei, sportivii și persoanele creative.

Citește și: Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie determină blocarea și interdicții de călătorie | DeStiut.ro

Viza de student

Va trebui să satisfaceți anumite criterii pentru a studia în Marea Britanie în baza vizei de student. Va trebui să demonstrați că:

  • vi s-a oferit un loc la un curs de către un sponsor de studenți licențiat de Ministerul de Interne
  • puteți vorbi, citi, scrie și înțelege limba engleză
  • aveți destui bani pentru a vă sprijini și pentru a plăti pentru curs
  • intenționați cu adevărat să studiați în Marea Britanie

Va exista o viză separată pentru elevi (Child Student visa), pentru elevii cu vârste între 4-17 ani care doresc să studieze la o școală independentă.

Viză de absolvent

În cazul în care obțineți cu succes în Marea Britanie o diplomă la nivel universitar sau mai ridicat, veți putea aplica pentru o viză de absolvent pentru a locui și a munci, sau pentru a vă căuta de muncă, pentru o perioadă maximă de 2 ani (3 ani pentru studenții doctoranzi) după finalizarea studiilor.

Programul vizei de absolvent se va deschide în vara anului 2021 pentru studenții internaționali care au fost sponsorizați de către un sponsor aprobat de Ministerul de Interne care deține un palmares dovedit de conformitate cu cerințele de imigrare ale guvernului britanic.

Citește și: Panică în Londra! Rafturile supermarketurilor se golesc din cauza cozilor imense! | DeStiut.ro

Citește și: Boris Johnson promite că va proteja 30% din terenurile Marii Britanii până în 2030 | DeStiut.ro

Citește și: Lucrătorii cu venituri mici, forțați să se autoizoleze, vor primi 500 de lire sterline | DeStiut.ro

sursa