CelebritiesDE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASTIRITravel

Vlad Țepeș | 5 lucruri fascinante despre domnitorul care a băgat spaima în hoţi şi cotropitori | DeStiut.ro

Vlad Țepeș | 5 lucruri fascinante despre domnitorul care a băgat spaima în hoţi şi cotropitoriCredit: Deviantart

Vlad Ţepeş, cunoscut şi ca Vlad al III-lea, Vlad Drăculea sau pur şi simplu Dracula, de către străini, a domnit în Ţara Românească în trei rânduri, în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Tatăl său, Vlad Dracul, a fost cavaler în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman. Vlad Țepeș a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje româneşti în afara graniţelor ţării, în special după popularizarea personajului Dracula, creat de scriitorul Bram Stocker.

Vlad Țepeș | 5 lucruri fascinante despre domnitorul care a băgat spaima în hoţi şi cotropitori
Portrait of Vlad III, Count Dracula (Image: © Public domain)

5 curiozităţi despre Vlad Ţepeş

1. Dracula

Vlad Țepeș a fost ales de scriitorul irlandez, Bram Stoker, ca erou principal al romanului său, Dracula, apărut în anul 1897. Astfel, Dracula și Transilvania au devenit subiectele principale a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez.

Legenda spune că transformarea lui Vlad Ţepes în Contele Dracula, însetat de sânge, se datorează faptului că, potrivit obiceiului din acea vreme, învingătorul unei lupte îşi potolea setea bând sângele celor învinşi.

2. Pedeapsa pentru trădare

Legendele vremii spun că Vlad Ţepeş a trăit în prizonierat la turci o vreme. La întoarcerea în ţară a aflat că tatăl său, Vlad Dracul, a fost trădat şi a sfârşit într-un mod groaznic, fiind îngropat de viu. Pentru că a considerat că mulţi dintre boieri au contribuit la trădarea acestuia, fără să ştie însă cine, voievodul a decis uciderea a sute de oameni. Pe mulţi i-a atras în palatul său, invitându-i la ospeţe. La finalul petrecerilor, însă, soldaţii lui Dracula îi ucideau.

3. Fântâna cu cana de aur

Pentru români, Vlad Ţepeş reprezintă un etalon al corectitudinii, rămânând drept voievodul în timpul căruia puteai bea apă din fântâna Cetăţii Târgovişte, cu un pocal din aur masiv, fără ca cineva să-l fure. Acesta ar fi dat poruncă să fie aşezată o cupă mare de aur lângă fântâna vestită din Târgovişte, ca oricine să poată bea cu ea. Nimeni nu a îndrăznit să fure acel pocal, deşi mii de oameni sărmani locuiau în acele vremuri în oraş.

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

Citește și: Corbii poartă ranchiună împotriva escrocheriilor. Explicațiile cercetătorilor | DeStiut.ro

4. Tactica pământului pârjolit şi Atacul de Noapte

La data de 4 iunie 1462, sultanul Mehmed al II-lea, căruia i se spunea Cuceritorul, a trecut Dunărea în fruntea unei armate numeroase, încercând să ajungă în capitala Târgoviște. Vlad Țepeș a dat foc la terenuri, a otrăvit fântânile şi a trimis oamenii și animalele în munți. Aceasta este cunoscută în istorie drept „tactica pământului pârjolit”. În plus, oamenii lui Vlad au deviat câteva râuri mai mici pentru a crea terenuri mlăștinoase și a pus tot felul de capcane, precum gropi acoperite cu crengi și frunze.

Mai mult, Vlad Ţepeş a trimis în rândul turcilor oameni bolnavi de tuberculoză, sifilis, ciumă sau lepră, pentru a infecta cât mai mulți soldați inamici. De-a lungul înaintării anevoioase a armatei turcești, în timpul căreia otomanii nu găseau apă sau hrană, Vlad i-a atacat sporadic de mai multe ori.

La 17 iunie 1462, Vlad, pe la miezul nopţii, a intrat cu câteva mii de soldați în tabăra turcă. Folosind goarne și făclii, oştenii au creat panică între turci, le-au dat foc la corturi și au omorât, se pare, peste 15.000 de soldați. Se spune că Vlad însuși a vrut să dea foc cortului sultanului, dar l-a confundat cu cortul unui mare vizir.

5. Moartea lui Vlad Ţepeş

Vlad a fost recunoscut ca domn al Țării Românești pentru a treia oară în anul 1475, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. După tăiere, capul a fost trimis, într-un vas cu miere, la curtea sultanului Mehmed. Acesta l-ar fi înfipt într-o țeapă, ca răzbunare pentru zecile de mii de turci uciși de valah în acest fel. Corpul său, însă, nu se știe unde-a fost îngropat.

Citește și: Peste 30 de milioane de chinezi trăiesc în peșteri | DeStiut.ro

Citește și: 10 personalităţi „dure” ale Istoriei, mai puţin cunoscute | DeStiut.ro

În anii 1931-1932, arheologul Dinu Rosetti, la solicitarea Academiei Române, a cercetat Mănăstirea Snagov pentru a descoperi trupul lui Vlad Ţepeş. Au fost descoperite doar câteva morminte jefuite în interiorul mănăstirii. Legendele locale spun că trupul lui Vlad ar fi fost înmormântat chiar la intrarea în mănăstire.

Arheologul a decis să dea o şansă legendei şi a început să cerceteze locul de la intrarea în mănăstire. Acolo a fost găsit un mormânt care nu fusese jefuit şi care aparţinea, se pare, unui nobil. Hainele care învăluiau cadavrul arătau că erau ale unui om înstărit. Totuşi, scheletul avea şi cap şi, aşa cum am arătat mai sus, este un lucru cert că Vlad a fost decapitat.

Aşadar, nu se ştie exact unde a fost înmormântat Dracula.

Sursa

Citește și: Piatra neagră din Kaaba, o piatră sfântă venită din spațiu? | DeStiut.ro

Citește și: Gaură uriașă în stratul de ozon deschisă deasupra Polului Nord, de 3 ori mai mare decât Groenlanda | DeStiut.ro

Citește și: Un fenomen ciudat a apărut în masivul Ceahlău! Imaginea care dă fiori | DeStiut.ro