DE STIUTINEDITLIFE STYLESOCIALSTIRI

Pentru prima dată, lumina a fost văzută din spatele unei găuri negre | DeStiut.ro

Pentru prima dată, lumina a fost văzută din spatele unei găuri negrePhoto Credit: Dan Wilkins CC BY-NC-ND

Astronomii au văzut recent ceva ce nu mai văzuseră până atunci când priveau la o gaură neagră la aproximativ 800 de milioane de ani-lumină distanță: emisiile de lumină cu raze X provenind din spatele găurii negre din centrul unei galaxii îndepărtate. Descoperirile au fost raportate într-un nou studiu publicat în revista britanică Nature.

„Orice lumină care intră în acea gaură neagră nu iese, așa că nu ar trebui să putem vedea nimic din spatele găurii negre”, a declarat autorul principal al studiului, Dan Wilkins de la Universitatea Stanford, într-un comunicat. „Motivul pentru care putem vedea asta este pentru că gaura neagră deformează spațiul, „îndoaie” lumina și răsucește câmpurile magnetice în jurul său.”

Un astfel de fenomen incredibil a fost prezis de zeci de ani de teoria relativității generale a lui Albert Einstein, dar aceasta este prima dată când lumina din spatele unei găuri negre este văzută direct, precizează IFL Science.

Cercetătorii studiau o caracteristică cunoscută sub numele de coroană, dar telescoapele au preluat, de asemenea, „ecouri luminoase neașteptate”, a spus The Guardian.

Citește și: Misteriosul „fund fals” al zonei Twilight din Ocean | DeStiut.ro

Pentru prima dată, lumina a fost văzută din spatele unei găuri negre
Viziunea unui artist despre o gaură neagră supermasivă / Photo Credit: ESO/L Calçada/EPA

Roger Blandford, un co-autor al studiului, tot de la Stanford, a spus: „Acum 50 de ani, când astrofizicienii au început să speculeze modul în care câmpul magnetic s-ar putea comporta aproape de o gaură neagră, nu aveau idee că într-o zi am putea avea tehnici pentru a observa acest lucru direct și a vedea teoria generală a relativității a lui Einstein în acțiune.”

Edward Cackett, astronom la Wayne State University care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru MIT Technology Review„acesta este un rezultat cu adevărat interesant. Deși am văzut semnătura ecourilor cu raze X până acum, până acum nu a fost posibil pentru a separa ecoul care vine din spatele găurii negre și se apleacă în linia noastră vizuală.”

Citește și: „Arca lui Noe vegetală”! Rezerva Mondială de Semințe, un proiect unic în lume, care ar putea ajuta la supraviețuirea omenirii! | DeStiut.ro

Dan Wilkins și echipa sa speră că detectarea și studierea mai multor ecouri cu raze X ne-ar putea ajuta să creăm imagini parțiale sau chiar complete ale găurilor negre supermasive îndepărtate, a spus MIT Technology Review. „La rândul lor, asta i-ar putea ajuta să descopere marile mistere în legătură cu modul în care cresc găurile negre supermasive, susțin galaxii întregi și creează medii în care legile fizicii sunt împinse la limită”.

Sursa

Citește și: Nucleul interior al Pământului este în creștere | DeStiut.ro

Citește și: Guvernul a adoptat ordonanța anti-plastic. Ce produse din plastic vor fi interzise în România | DeStiut.ro

Citește și: Netflix pregătește „Tudum”, primul său eveniment virtual global pentru fani, pe 25 septembrie | DeStiut.ro