DE STIUTLIFE STYLESANATATESOCIALSTIRI

Suedia va închide frontiera cu Norvegia după ce Oslo intră în lockdown | DeStiut.ro

Acest pas vine în urma deceselor din cauza noii tulpini de coronavirus în apropierea capitalei norvegiene

Suedia va închide frontiera cu Norvegia după ce Oslo intră în lockdown

Suedia își închide granița cu Norvegia după ce guvernul de la Oslo a introdus cele mai stricte măsuri ale pandemiei Covid-19 de până acum după câteva decese în apropierea capitalei norvegiene din cauza noii tulpini mai contagioase descoperită pentru prima dată în Marea Britanie.

Mikael Damberg, Ministru de Interne la Stockholm, a declarat duminică că granița cu Norvegia va fi închisă până la jumătatea lunii februarie. Interdicții similare vor fi în vigoare cu Danemarca și Marea Britanie, ambele datorate noii tulpini.

Norvegia, Danemarca și Finlanda și-au închis granițele față de Suedia anul trecut, când s-au îngrijorat de infecția cu coronavirus și de ratele de deces mult mai mari, ceea ce a dus la avertismente ale miniștrilor din Stockholm, inclusiv ale domnului Damberg, cu privire la riscurile pentru cooperarea nordică.

Atât Danemarca, cât și regiunea din jurul Oslo s-au blocat pentru a doua oară din cauza îngrijorărilor cu privire la răspândirea noii tulpini de covid-19 găsite pentru prima dată în Marea Britanie și despre care premierul britanic Boris Johnson a avertizat că ar putea fi mai mortală.

Premierul norvegian Erna Solberg a declarat că nu are „nicio plângere” cu privire la decizia Suediei de a închide frontiera. Oamenilor care locuiesc sau muncesc în Suedia, cei care transportă mărfuri și cei cu motive familiale urgente li se va permite totuși să intre din Norvegia.

Citește și: Norvegia impune măsuri dure de carantinare în Oslo după focarul cu noua tulpină de Covid-19 | DeStiut.ro

Suedia, țara care ar putea atinge imunitatea de grup în timpul pandemiei de COVID-19

Suedia va închide frontiera cu Norvegia după ce Oslo intră în lockdown

Guvernul de centru-dreapta norvegian a ordonat sâmbătă ca toate magazinele, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor, să fie închise în capitală și în nouă municipalități din apropiere. A mutat toate școlile și grădinițele din aceeași regiune la așa-numitul nivel roșu, ceea ce înseamnă că dimensiunile claselor sunt reduse, iar autoritățile locale le pot închide, dacă este necesar.

Autoritățile norvegiene s-au deplasat rapid după ce vineri au anunțat primele două decese într-o casă de îngrijire la 20 km sud de Oslo la începutul lunii ianuarie. Astfel s-a anunțat ca cele doua decese au fost ca umrare a infectarii cu noua tulpină de Covid-19.

Norvegia a fost una dintre cele mai puțin afectate țări din Europa de către Covid-19, cu rate scăzute de infecție și deces. Autoritățile sanitare și guvernul au fost creditate cu luarea unor decizii rapide atât pentru închiderea, cât și pentru redeschiderea societății.

Dar ultimele restricții vin la doar cinci zile după ce Norvegia a devenit una dintre primele țări europene care și-a ușurat restricțiile de la primul val. Activitățile sportive și de agrement pentru copii cărora li s-a permis repornirea joi au fost oprite din nou sâmbătă în Oslo și în celelalte nouă municipalități.

„Aceasta este o situație foarte gravă și trebuie să facem tot ce putem pentru a opri focarul. Facem tot ce putem acum pentru a opri acest focar cu măsuri puternice, astfel încât să putem recâștiga rapid controlul și să ușurăm cele mai intruzive restricții. Împreună am reușit să dărâmăm virusul de mai multe ori și împreună îl putem gestiona din nou.”

– Ministrul norvegian al sănătății, Bent Hoie

Norvegia, cu o populație de 5,3 milioane de oameni, are cea mai scăzută rată de deces pe cap de locuitor din orice țară europeană, cu 544 de decese Covid-19 în timpul pandemiei. Acest lucru se compară cu 11 055 în Suedia vecină, care are dublu populația și a evitat un blocaj formal.

Restricțiile actuale vor dura inițial până la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece autoritățile vor evalua cât de mult s-a răspândit noua tulpină. Unii politicieni locali din Oslo și din împrejurimi au criticat autoritățile din domeniul sănătății pentru durata testării eșantioanelor pentru noua tulpină. Probele care au dus la carantinare au fost preluate pe 3 ianuarie.

Citește și: Joe Biden restabilește restricțiile de călătorie Covid-19 anulate de Trump, impunând o nouă interdicție Africii de Sud | DeStiut.ro

Citește și: Primii români expulzaţi din Marea Britanie după Brexit au sosit în țară: „Ne-au trimis înapoi în ţară, trebuie să ne apucăm de furat, muncă nu avem” | DeStiut.ro

Citește și: Un al doilea vaccin împotriva coronavirusului făcut de China, considerat a fi eficient | DeStiut.ro

sursa