DE STIUTINEDITLIFE STYLEPOVESTI DE VIATASTIRITravel

Piramida lui Djoser, cea mai veche piramidă din lume, adesea umbrită de Piramidele din Giza | DeStiut.ro

Piramida lui Djoser, cea mai veche piramidă din lume, adesea umbrită de Piramidele din GizaCredit: National Geographic via YouTube

Toată lumea cunoaște Marea Piramidă din Giza. Înălțându-se peste marginea deșertului occidental, este probabil cea mai cunoscută dintre monumentele din necropola egipteană Giza. Dar la aproximativ 16km (10 mile) sud de cea mai mare piramidă din lume se află o alta mult mai mică, cu zeci de ani mai veche decât oricare dintre piramidele din Giza.

Se crede că Piramida lui Djoser, scrisă și Zoser, este cea mai veche piramidă din lume. Aceasta datează din jurul anului 2630 î.Hr., în timp ce construcția Marii Piramide din Giza a început în 2560 î.Hr., aproximativ 70 de ani mai târziu.

Fără construirea lui Djoser la Saqqara, este posibil ca Marea Piramidă din Giza să nu fi existat niciodată. Existau, literalmente, mai mulți pași pentru ca arhitecții să urce înainte de a putea construi cu succes monolitii cu vârfuri ascuțite care au câștigat statutul de minune mondială.

Piramida lui Djoser, cea mai veche piramidă din lume, adesea umbrită de Piramidele din Giza
Credit: National Geographic via YouTube

Monumentul Regelui

La fel ca toate piramidele egiptene, piramida Djoser a fost construită pentru un conducător. Faraonul Djoser a fost al doilea conducător al celei de-a treia dinastii a Egiptului și a deținut tronul timp de aproximativ 19 ani.

Dar în spatele monumentului faraonului se afla un mare arhitect, pe nume Imhotep. El a fost ministrul șef al lui Djoser și a lăsat în urmă o moștenire. Dacă numele sună familiar, ar putea fi pentru că arhitectul a devenit cunoscut ca zeul egiptean al înțelepciunii și medicine, listat acum printre alte câteva persoane reale, istorice, care au fost numite zeități pline.

Imhotep era un șef al tuturor meseriilor și un maestru în sine. Pe lângă proiectarea piramidei lui Djoser, a fost și preot, poet, matematician, astrolog și medic. El este, de asemenea, amintit pentru tratatele sale medicale, în care susținea că boala nu a fost provocată de zei sau de spiritele rele, ci mai degrabă a avut loc în mod natural. Monumentul Imhotep conceput pentru Djoser este cea mai veche piramidă în trepte cunoscută, care este construită din piatră și aranjată în straturi pentru a crea platforme la exterior. Este plată în partea de sus, dar ia o formă similară cu piramidele ascuțite de la Giza.

Evoluția piramidei nu a început și nu sa încheiat cu clădirile masive din piatră pe care le vedem astăzi în Egipt și în alte părți ale lumii. Alte structuri au precedat și au crescut alături de piramide, cum ar fi zigguratele (construcții masive ridicate în Mesopotamia antică care aveau forma unei piramide în trepte ce avea în vârf un templu care servea și ca observator astronomic).

Structurile terasate au fost construite de mai multe civilizații antice și pot fi încă văzute în unele părți ale lumii, cum ar fi Irakul actual și Iranul. În ceea ce privește egiptenii, au fost necesare câteva încercări înainte ca aceștia să înceapă să construiască cu succes să creeze acea formă iconică de piramidă.

Citește și: Un fenomen ciudat a apărut în masivul Ceahlău! Imaginea care dă fiori | DeStiut.ro

Citește și: Un cimitir celtic din Epoca Fierului a fost descoperit în Franța | Explicația cercetătorilor | DeStiut.ro

Piramida lui Djoser, cea mai veche piramidă din lume, adesea umbrită de Piramidele din Giza
Credit: National Geographic via YouTube

Construită să reziste

Înainte de prima dinastie egipteană, oamenii și-au îngropat morții sub grămezi de murdărie – probabil din cauza credinței lor că creația a provenit inițial dintr-o movilă a Pământului. Această practică a evoluat în cele din urmă, odată ce conducătorii au început să preia tronul, iar regalitatea egipteană a fost îngropată în monumente de cărămidă numite mastaba. Au fost inițial construite din cărămizi de noroi, dar mai târziu au fost făcute din piatră, același material ca și piramidele.

Această mastaba a devenit fundamentală. Imhotep a folosit structura monumentului asemănător unei cutii și a stivuit câteva mastaba unele peste altele, astfel, ridicându-se spre cer.

Astăzi, piramida înaltă de 62m (204 feet) pălește în comparație cu Marea Piramidă înaltă de 146m (481 feet), care a fost construită pentru a-l cinsti pe regele Khufu. Dar Piramida moștenirii lui Djoser continuă. Locul a fost redeschis recent pentru vizionare publică după o perioadă de restaurare de 14 ani – locul său în istorie asigurat, parțial, de mirarea lumii că a precedat și influențat.

Citește și: Cele mai frumoase 10 grădini din lume | DeStiut.ro

Citește și: „Zonele albastre”, locurile unde oamenii trăiesc mai mult decât media | DeStiut.ro

Citește și: Misterul de la „Poarta Infernului”, deslușit! Adevărul despre locul din Turcia care atrage milioane de turiști | DeStiut.ro

sursa